fbpx
Meteora Grecia

Excursie optionala in Grecia: Meteora

Manastirile de la Meteora se pot vedea intr-o excursie optionala din Halkidiki sau riviera Olimpului sau in drum spre insulele din vest: Corfu, Lefkada, Zakynthos. Noi ne-am oprit aici de fiecare data cand am avut ocazia!

Cum aleg eu excursiile optionale in Grecia

Fiecare popor se pricepe la ceva si cand s-au impartit aceste „ceva”-uri, grecii s-au ales cu turismul. Nu se pricep la turism cum se spune despre romani ca se pricep la politica si fotbal, ci grecii chiar scot bani din turism. Tara lor, exceptand plajele, ofera peisaje neatragatoare din punct de vedere turistic, asa ca ei au inventat legendele si, pe baza lor, excursiile optionale.
Indiferent de localizarea turistului in Grecia, acesta are in oferta o multime de excursii optionale, unele dintre ele chiar la peste 400 km distanta, cu intoarcere in aceeasi zi. Toate includ opriri la diverse restaurante sau magazine. Pe parcursul lor ghidul din autocar povesteste despre pietrele(la propriu) pe langa care se trece, fiecare cu o legenda in spate.
Avand in vedere cele de mai sus am ales de fiecare data excursiile optionale in care puteam sa vad ceva nou, ma trezeam la o ora normala si nu ma intorceam dupa 2 zile la hotel.

Manastirile de la Meteora

Una dintre excursiile optionale alese a fost cea la Meteora. Mi-a placut atat de mult incat in anul urmator am mers din nou. Complexul monahal de la Meteora este al doilea ca marime dupa cel de la Muntele Athos. Partea interesanta este ca aceste manastiri(24 la numar dintre care doar 6 functionale, celelalte fiind in ruina) au fost construite incepand cu secolul XIV pe niste stanci imense, crescute parca din pamant in mijlocul campiei Tesaliei.
Autocarele care aduna turistii de pe coasta estica a Greciei pornesc apoi prin Larissa si Trikala pana in Kalambaka, orasul din care incepe urcarea spre Meteore. Nu am inceput insa urcarea pana nu am vizitat un atelier de icoane, cu vanzare. Este interesanta explicatia si demonstratia doamnei de acolo despre cum se fac icoanele.
Drumul este destul de ingust si serpuieste de-a lungul stancilor pana ajunge aproape de varf. Excursia cuprinde vizitarea a doua manastiri (Marele Meteor si Roussanou) la care se plateste intrarea separat. Este impresionant in special scripetele cu care s-au ridicat materialele de constructii si involuntar iti trece prin cap intrebarea „de ce au vrut calugarii tocmai aici?”.
Aceste stanci am citit ca sunt un fenomen unic in lume si intr-adevar mi se pare ca sunt de neratat.

Lasă un comentariu