fbpx
Domul din Berlin

Domul din Berlin, Germania

Domul din Berlin este fara indoiala cea mai impresionanta biserica din capitala Germaniei. Noi am vizitat-o intr-o zi friguroasa de martie si daca la intrare ni s-a parut calduroasa si primitoare, pe final ne doream mult sa gasim mai repede iesirea.

In Domul din Berlin

Domul din Berlin, catedrala protestanta finalizata la inceputul secolului 20, este a treia biserica ridicata pe Insula Muzeelor, actuala inlocuindu-le pe primele doua. A fost bombordata si partial distrusa in al doilea Razboi Mondial, dar reconstruita apoi si deschisa din nou in 1993. Stiam ca interiorul are multe ornamente pentru o biserica protestanta, asa ca am si intrat sa o vedem.

Din afara bisericii se pot cumpara bilete de acces doar cu cardul. Chiar la intrare este insa si un stand unde se poate plati cash. Noi veneam dupa o plimbare prin frigul de martie si am intrat inghetati in catedrala. De aceea ni s-a parut foarte calduroasa si primitoare.

Interiorul seamana mult cu al altor biserici vizitate: o orga imensa, banci pentru cei care vor sa se roage si statui de jur imrejur. Interesanta este forma rotunda a ei. Am zabovit putin pe o banca pentru a ne linisti si a admira cupola imensa, dar dupa cateva momenta am inceput urcarea spre primul etaj.


De la primul etaj am vazut interiorul din alt unghi. Ne-am oprit aici si pentru a vedea machetele domului expuse intr-o incapere separata.


catedrala din Berlin este inca in lucru pe ici pe colo, dar asta nu ne-a oprit sa urcam mai mult pana ce am ajuns pe terasa.

Pe terasa Domului

Dupa ce am parcurs un labirint lung si ingust care parea sa nu duca nicaieri, am gasit in sfarsit usa prin care se iesea pe terasa. Alaturi de cupola Parlamentului, acesta a fost celalalt punct de belvedere de unde am putut admira Berlinul de sus, din pacate tot prin ceata.

Am facut un tur complet al ei facand cateva poze in ciuda vremii si apoi am coborat iar multele trepte pana la parter. De aici nu se poate iesi fara sa cobori in cripta catedralei (sau cel putin noi nu am cautat o alta iesire).

Cripta Domului

Acesta a fost locul care ne-a schimbat parerea ca domul este un loc primitor. Cripta Domului sau cripta Hohenzollerilor cum mai este numita adaposteste peste 90 de sarcofage ale membrilor regalitatii din Prusia (familia Hohenzoller). Unele simple, altele bogat ornate, unele mari si impunatoare, altele mici (probabil de copii), cele 90 de sarcofage aranjate in cripta si semiintunericul in care sunt expuse nu mi-au lasat un sentiment placut.

Nu stiu daca de vina a fost lumina difuza, gandul ca sunt si copii ingropati acolo sau faptul ca nu stiam ca turul include si acest loc, dar am plecat de acolo cu dorinta de a iesit cat mai repede la lumina. Nu am facut poze.

M-a frapat si constrastul puternic intre acest loc de ingropaciune, intunecos si solemn si magazinul de suveniruri, puternic luminat, in care intri direct din cripta. Am mai vazut alte cripte, am vizitat chiar si osuare si tot nu am plecat cu acea senzatie de tristete de acolo.


Domul din Berlin merita o oprire si o vizita in interior. Este impresionant atat exteriorul, cat si interiorul lui, dar daca voi intra a doua oara cred ca voi evita cumva cripta.