fbpx
Sibenik Croatia

Obiective turistice in Sibenik, Croatia de vizitat intr-o zi

Orasul Sibenik, Croatia, nu se afla cu totul in patrimoniul UNESCO, ci a fost remarcat pentru catedrala Sfantul Iacob, construita in intregime din piatra. Sibenik-ul are insa un farmec aparte si in afara de catedrala poate incanta turistii si cu alte locuri, daca i se acorda timp.

Cum se ajunge aici?

De pe autostrada Zagreb-Split, de la iesirea indicata spre Sibenik se fac cam 10 km pe un drum national. Noi am fost cazati in Vodice, asa ca am venit pe drumul national de langa tarm, tot cam 10 km. I-am acordat doar o dupa-amiaza Sibenik-ului si a fost suficient pentru a-l savura.

Locuri de vizitat in Sibenik, Croatia

Orasul fiind destul de mic, cu strazi inguste, locurile de parcare sunt problematice, dar din fericire exista cateva parcari amenajate, cu plata. In cateva zone se gasesc si locuri de parcare la strada, dar daca nu se respecta aceste locuri, masinile sunt ridicate, ca in Bucuresti. Un astfel de incident poate strica vacanta oricui.
Dupa ce am lasat masina in parcare, am pornit pe faleza spre Catedrala Sf. Iacob, a carei cupola cred ca se vede din toate colturile orasului. Pana la catedrala am trecut pe langa niste cladiri cu urme de gloante in ele. Stiam deja povestea lor, dar am fost surprinsi sa le gasim si in oras.

Catedrala Sfantul Iacob

De pe faleza se ajunge usor la catedrala Sf. Iacob, simbolul orasului Sibenik, construita in secolul 15. Aceasta nu seamana deloc cu ce mai vazusem pana atunci. Pe dinafara, probabil si din cauza soarelui la apus, avea o culoare galbuie placuta, dar pe dinauntru este aproape neagra, parca ar fi ars.
Pe dinafara este impodobita cu diverse statui si alterneaza ornamentele bogate cu parti simple de fatada, pe cand pe dinauntru, din cauza diverselor nuante de gri si negru pare incarcata si pe portiunile fara decoratiuni.
In stanga altarului se afla o incapere mica, speciala pentru oficierea botezurilor, un baptisteriu (cuvantul exista si in romana!). Programul de vizitare si mai multe detalii despre catedrala puteti gasi aici. sibenik obiective turistice locuri de vizitat sibenik

Centrul vechi din Sibenik

Lasand catedrala Sf. Iacob in spate am plecat in explorarea orasului urcand pe stradutele ce ne departau de mare. Din punctul asta de vedere orasul mi-a amintit de Amalfi: un labirint de strazi si ganguri care te plimba fara sa stii vreodata unde te duc pana nu ajungi acolo.
Majoritatea cladirilor din Sibenik sunt construite din piatra, o piatra galbuie ce emana o senzatie de caldura sau o piatra gri ce bate spre negru ce raspandeste parca frig. Cum grecilor le plac obloanele albastre si croatii au o preferinte: toate obloanele lor sunt verzi, aceeasi nuanta de verde inchis. atractii turistice sibenik croatia

Castelul Sfantul Mihail

Am hoinarit prin acest labirint in urcare pana am ajuns la castelul Sfantul Mihail, o fortificatie la acel moment in renovare, de la intrarea careia se vedea o panorama superba asupra orasului. Ne-au cerut 20 de euro pentru a-l vizita, asa ca am facut stanga imprejur la auzul pretului. Ne-am incheiat plimbarea prin Sibenik la o cafenea de pe deal, intr-o gradina de maslini, savurand o cafea alba si admirand privelistea la apus.
Sibenik este unul dintre cele mai vechi orase din Croatia. Nu exista atat de multe obiective turistice in Sibenik, Croatia incat sa stai mai mult de o zi aici, dar daca ajungi in zona, merita sa faci o oprire scurta.