De vazut in Cracovia – tur prin centrul vechi

de vazut in Cracovia
In Cracovia am ajuns pe seara dupa un drum lung prin Ungaria si Slovacia. Venisem pregatiti de acasa si stiam ca in ziua petrecuta aici aveam de vazut centrul vechi din Cracovia, celebrul castel Wawel pazit de dragon, cartierul evreiesc si, in functie de timpul ramas, dealul Kosciuszko Mound. Am avut timp pentru toate si am inceput cu centrul vechi.
Organizand tururi in Romania pentru straini, de fiecare data cand ajung prin afara incerc sa “fur meserie” si imi rezerv un tur de oras. Varietatea este mare in Cracovia si am optat pentru turul de centru vechi si castel. Turul din pacate a fost dezamagitor. Treceam pe langa obiective mari si ghidul, in loc sa ne povesteasca despre ele, ne atragea atentia asupra unui detaliu despre care ne vorbea cate 10 minute. Am trecut insa pe langa principalele obiective turistice din Cracovia si am reusit sa vedem:

1. Piata centrala,

o piata imensa inconjurata de cladiri vechi, complet pietonala. Locuitorii Cracoviei se bucura de cea mai intinsa zona pietonala din Polonia. Atmosfera din piata se anima in special seara cand sunt diverse spectacole de strada si terasele de pe margini se umplu de oameni, unele atragandu-i chiar cu muzica live. Am prins o seara de luni in piata si peste tot plutea un aer de vacanta, desi probabil majoritatea se intorceau a doua zi la birou.

2. Cloth Hall,

un vechi centru pentru comertul international, astazi galerie cu suveniruri ticsita de turiti, aflata chiar in centrul pietei. Momentul prielnic pentru vizitarea ei este dupa lasatul serii, pentru contrastul dintre intunericul de afara si globurile aprinse din tavan.
Marea dezamagire a turului a fost legata tocmai de Cloth Hall. In afara de faptul ca ghidul nu ne-a dus prin galerie si a trebui sa ne intoarcem sa o vizitam separat, nici nu ne-a mentionat ca la etaj in Cloth Hall exista o parte a muzeului national, muzeul Sukiennice care adaposteste o expozitie de pictura poloneza. A “uitat” de asemenea sa ne mentioneze ca tot din Cloth Hall se intra in muzeul Rynek deschis in tunelurile subterane ale Cracoviei, in care este prezentata istoria medievala a orasului.

3. Turnul primariei

Singura parte ramasa in picioare din vechea primarie a Cracoviei demolata in 1820 este turnul aflat in centrul pietei principale. Astazi este renovat si adaposteste o alta parte a muzeului national. Am gasit pe internet detalii despre programul de vizitare al Turnului primariei din Cracovia.

4. Basilica Sfanta Maria,

celebra catedrala cu 2 turnuri, aflata tot in piata centrala. La ora fixa in turnul de sud al bazilicii apare un trompetist care canta o melodie traditionala. Legenda spune ca la o invazie mongola, un trompetist a avertizat astfel locuitorii orasului despre pericol si acestia au putut inchide la timp portile. In cinstea lui se pastreaza si azi aceasta traditie. Trompetistul a fost insa sagetat in inima si a murit inainte de a termina cantecul, de unde si sfarsitul brusc al fiecarei interpretari.

5. Biserica Sfantului Adalbert

Este cea mai veche cladire din piata principala, o bisericuta construita in secolul 11 intr-un stil arhitectonic inspirat de Imperiul Roman. Este usor de trecut cu vederea intre atatea minunatii din piata.

6. Statuia poetului Adam Mickiewicz,

singurul obiectiv din piata centrala despre care ne-a povestit ghidul nostru. Adam Mickiewicz este poetul national al Poloniei, dar ghidul nu a insistat atat de mult pe ce a scris el si de ce este considerat poet national, ci mai mult pe diversele simboluri ascunse in statuie.

7. Zidurile cetatii

Cracovia a fost inconjurata la un moment dat de ziduri ce o aparau de invadatori. Astazi, locul zidurilor de aparare a fost luat de parcuri verzi pentru plimbare, dar au mai ramas cateva reminiscente din acestea. La capatul strazii pietonale ce porneste de langa basilica Sfanta Maria se vede proaspat renovata poarta Sfantului Florian si o bucata din vechiul zid.
Lasand centrul vechi in urma ne-am continuat turul cu alte 2 obiective pana a ajunge la castel:

8. Colegiul universitar Maius

Aproape de centrul vechi se afla Universitatea Jagielloński si una dintre institutiile ei, Colegiul universitar Maius, adapostita intr-o cladire veche de caramida rosie. Ghidul ne-a dus in curtea interioara a lui unde, la ore fixe, ceasul de perete ofera un mic spectacol constand in parada unor figurine de lemn reprezentand regi si profesori ai universitatii.

9. Palatal episcopal

Ultima oprire inainte de castel a fost in fata palatului episcopal, cea din urma locuinta a lui Papa Ioan Paul al II lea, inainte de a se muta la Roma, ca papa. Ghidul ne-a povestit despre perioada cand Ioan Paul al doilea a fost actor si cum aceasta perioada l-a ajutat mai tarziu sa relationeze cu publicul. Am vazut fereastra de la care acesta tinea discursurile pentru cei adunati sa-l vada in palat si piateta in care se strangeau oamenii. Fiind insa in reabilitare nu am putut intra in palat.
Am lasat centrul in spate si ne-am indreptat spre Vistula si spre marele castel construit pe malul ei.

Parcarea in Cracovia:

Stand destul de departe de centru am ajuns pana aici cu masina. Locurile de parcare sunt marcate si langa ele exista un automat la care se poate plati parcarea. In vara lui 2015 parcarea in apropiere de centrul Cracoviei era gratuita dupa 8 seara si pana in 10 dimineata. Transportul in comun nu l-am folosit, pentru ca am mers mult pe jos, dar am luat in schimb un taxi cand ne-a prins ploaia. Taxiul este destul de ieftin in Cracovia, dar tot am preferat mersul pe jos cand a iesit soarele.

Am vazut destul de multe in Cracovia cu toate ca i-am acordat o singura zi. Ne-am dat seama insa ca merita macar doua zile petrecute aici si tot nu as fi reusit sa ma plictisesc si daca am fi stat mai mult. Este un oras linistit, primitor, cu oameni amabili si numai bun de vizitat!

Despre Cracovia am mai scris:
Castelul Wawel
Cartierul evreiesc Kazimierz
Movila Kosciuszko