fbpx
cum sa faci poze bune in vacanta cu telefonul

Cum sa faci poze bune in vacanta. Cu telefonul!

Planific, planific, planific si visez muuult cu ochii deschisi pana sa plec in calatorie. Dar dupa ce ma intorc, foarte des mi se intampla sa vad ca nu numai ca nu am facut poze bune in vacanta, ba ca din unele nu inteleg nimic: marea curgand, ochi rosii, un cadru care ma dezorienteaza neamintindu-mi de nimic si mai pot enumera esecuri. Situatia s-a schimbat de cand cu blogul. Am inceput sa fiu mai atenta la ce surprind, mi-am cumparat un aparat mai bun care face multa treaba in locul meu si am inceput sa vad “lucruri” care inainte imi scapau. Situatia s-a mai schimbat inca o data de cand cu venirea copilului. Bagajul de mana a fost inlocuit cu cel de cala si geanta aparatului foto de multe ori cu cea de pampersi. In aceste conditii, m-am trezit ca nu am incotro decat sa-mi iasa poze bune in vacanta cu telefonul. Grea misiune!

Un mini curs despre cum sa faci poze bune cu telefonul

Si cand a aparut o ocazia de a-mi usura aceasta misiune, nu am stat pe ganduri! Am lasat o casa in renovare, un sot fara ajutor la curatenie si un copil in grija bunicilor si m-am indreptat cu entuziasm si fara remuscari spre OK Center, locul unde s-a desfasurat a 18 a editie a “Digital parents talks”, cu tema “Cum sa faci poze bune cu telefonul”. “Digital parents talks”, o initiativa a ParentingPR cu sponsorizarea Lidl si Solaris, este de fapt o scoala de blogging pentru parinti. Intr-o sambata pe luna mamici si tatici cu blog se intalnesc pentru a invata despre diverse teme legate de online.

Sambata lunii noiembrie a fost despre cum sa faci poze bune cu telefonul. Trainerul, Robert Marooni, un fotograf cunoscut cu o poveste de viata plina de inspiratie, nu era strain de acest proiect. A mai fost invitat la editia aniversara de 2 ani, la care intr-un timp foarte scurt ne-a furnizat cateva tips&tricks despre cum sa faci poze bune cu copii. Pe mine m-a convins atunci ca are multe sa ne povesteasca, deci la intalnirea de sambata nu am fost surprinsa ca am invatat atatea. Iar fun-ul a venit la pachet. Am plecat de acolo mai entuziasmata decat venisem!

Robert si-a deschis prezentarea despre cum sa faci poze bune cu telefonul atingand un subiect la care nu ma gandisem niciodata: pentru cine faci poza respective? Si pornind de la raspuns poti sa “planifici” poza: ce sa surprinzi, din ce unghi etc.

Inca ador sa fac poze cu camera si mi se pare ca rezultatele nu se compara cu cele de pe telefon. Dar telefonul are principalul avantaj ca poate face poze bune in vacanta cu minimul de efort. Oricum il iau cu mine si este mult mai usor decat un aparat si mai simplu de folosit.

Apoi a trecut prin sapte pasi importanti si necesari pentru a face poze bune in vacanta:

  1. Invata si exerseaza functiile camerei/telefonului:

    Ca toate aparatele pe care le cumparam, pentru a le folosi la maxim, este nevoie sa le cunoastem functiile. Degeaba mi-am luat aragaz cu rotisor, grill si cuptorul electric, daca eu il folosesc doar pentru oua prajite. Primul pas pentru a face poze bune este sa cunosti instrumentul. Fie prin exercitiu, fie citind manualul, fie prin tutoriale de pe net, cunoasterea functiilor camerei sau ale telefonului iti pot usura munca si infrumuseta rezultatul. Aici am mult de lucru!

  2. Ghideaza-te dupa regulile de compozitie:

    Regulile de compozitie in fotografie se refera la cateva indicatii pe care sa le urmezi pentru a asigura un echilibru al imaginii.

    • Rule of thirds presupune ca imaginea sa fie impartita in 3 parti egale si pe verticala si pe orizontala. Subiectul trebuie asezat in functie de aceste linii astfel incat “sa aiba loc” in imagine, “sa respire”. De exemplu daca fotografiem un peisaj si cerul este de interes, el va ocupa 2/3 din poza.
    • Framing este o tehnica prin care putem incadra subiectul intr-o rama pentru a atrage atentia asupra lui.
    • Simetria este o alta tehnica prin care putem folosi elemente din peisaj care sa dea senzatia ca subiectul este in centru. Un exemplu ar fi liniile care duc la subiect.
  3. Lumina. Cauta lumina:

    Lumina este cel mai important factor de succes al unei poze, este materia prima cu care lucreaza un fotograf. Pentru a vedea din ce parte bate trebuie sa fim atenti la umbre si sa le punem la treaba. Daca vrem ca subiectul sa se vada bine, fotograful va sta cu spatele in lumina.

    Tot pentru a surprinde cat mai bine oamenii, pozele se fac de mai jos de privirea subiectului, iar cele mai frumoase sunt cele facute de la nivelul solului. Deci, toata lumea pe burta!

    Portretele ies nereusite cu telefonul pentru ca avand unghi de wide deformeaza imaginea in colturi. Dar pentru spatii largi, peisaje si cladiri imense este ideal! Lumina slaba nu il ajuta pentru ca scoate imaginea cu purici.

  4. Ocheste un subiect interesant:

    Dar oricata atentia ai acorda detaliilor, luminii si regulilor de compozitie, subiectul ramane motivul pentru care apesi butonul. De aceea, inainte de toate, trebuie sa gasesti un subiect interesant. Si daca nu-l gasesti, trebuie sa-l creezi, adica sa muncesti putin la aranjare. Se spune ca nimeni nu mai inventeaza roata acum, deci cel mai usor este sa te inspiri de la altii si sa adaugi o nota personala.

    De multe ori am planificat o vacanta doar vazand pozele altora dintr-o destinatie, deci inspiratia nu a fost greu de gasit. Pinterest ramane pentru mine cel mai bun furnizor de idei despre orice si in special despre locuri frumoase de vazut si de pozat. Arta este cea care m-a facut sa ajung intr-o destinatie vazuta intr-o poza si sa nu raman deloc impresionata de cum arata ea in realitate.

    Exista anumite locuri celebre de facut poze cand vizitezi un oras si anumite detalii care te fac sa-l recunosti in orice ipostaza. Deci o cautare inainte despre puncte de belvedere si unghiuri din care ies poze reusite te poate ajuta.

  5. Fa poza din mai multe unghiuri

    Nimanui nu-i iese o poza din prima. Sau depinde de asteptari. Dar in general, ca sa faci cea mai buna poza cu un anumit subiect trebuie sa incerci mai multe unghiuri. Se schimba lumina, se schimba perspectiva, se schimba poza cu totul doar la o miscare de aparat mai la stanga.

  6. Edit, edit, editeaza!

    La capitolul editare, lucrurile deja trec la capitolul avansati. Nu stiam nimic despre acest process inainte de blog, dar cu timpul am inceput sa modific usor luminozitate, contrast si culori. Toate pozele de care ne indragostim pe net sunt editate. Toate! Odata cu era instagramului nicio poza postata nu ramane needitata, deci acest proces a devenit mai degraba un standard decat rezervat doar profesionistilor.
    Ca programe de editare pe telefon am folosit Snapseed, VSCO si Photo Collage. Aici mai am multe de invatat, deci orice recomandari sunt binevenite!


  7. Exerseaza, exerseaza, exerseaza:

    Si cum orice abilitate se perfectioneaza in timp, prin practica, asta a fost recomandare lui Robert de final: exercitiu, exercitiu, exercitiu. Dupa mult exercitiu ajungi sa vezi lumina, sa vezi subiectul interesant, sa alegi unghiurile potrivite si sa editezi poza bruta pentru un rezultat de milioane.

Partea practica a fost si cea care m-a ajutat cel mai mult la aceasta intalnire. Cautarea unui subiect, aranjarea lui, surprinderea luminii si atentia la detalii m-au facut sa realizez cata munca sta in spatele unei fotografii reusite. Dar am fost multumita de rezultat.

Experienta isi spune si ea cuvantul. Deci poze bune in vacanta cu telefonul se fac, dar se fac cu exercitiu, cu respectarea catorva principii de baza si cu putin noroc. Credeti ca mai lipsesc alte ingrediente din reteta unei poze reusite?

Follow my blog with Bloglovin