fbpx
Targul international de turism ITB Berlin 2018

Cum a fost la Targul international de turism ITB Berlin 2018

Targul international de turism ITB Berlin 2018 a fost primul targ de turism la care am participat ca blogger acreditat. Primul! N-am mai fost nici macar in tara la vreunul, spre rusinea mea, macar ca sa am cu ce sa compar.

Ce-mi veni cu ITB? Nici eu nu stiu, dar intr-o dimineata m-am trezit si mi-am zis “in 2018 trebuie sa ajung la ITB”. Lucrurile nu au stat chiar asa si de cativa ani stiam de ITB, vedeam ca toti profesionistii din turism au fost macar o data pe acolo si citeam pe bloguri internationale despre colaborari incepute la targ.

Nu a fost nevoie decat sa ma decid cand sa merg, pentru ca “de ce”-ul, desi destul de vag, era conturat de ceva timp. Am vrut sa profit la maxim de eveniment asa ca am inceput din timp cu pregatirile.

Pregatiri pentru Targul international de turism ITB Berlin 2018

Stiam ca ITB Berlin este cel mai mare targ de turism din lume, ca toate tarile de vizitat sunt prezente cu un stand mai mic sau mai mare si ca aici este locul potrivit pentru a afla ultimele tendinte in lumea calatoriilor. Si mi-am dorit sa ma duc bine pregatita.

Dupa ce am cumparat biletele de avion si am rezervat cazarea cu cateva luni inainte, am aplicat pentru acreditarea de blogger. Este necesar sa indeplinesti cateva criterii notate pe site si sa le trimiti o scurta prezentare. Dupa cateva zile am primit mailul de confirmare si de atunci am inceput sa ma documentez.

In primul rand am citit articole despre cum sa te pregatesti pentru ITB, ca participant, dar in special ca blogger. Am inceput apoi sa citesc siteul oficial ITB care, desi cam stufos si greu de navigat, contine toate informatiile necesare. Am downloadat aplicatia ITB in telefon ca sa ma orientez mai bine la fata locului si am folosit de pe site zona de Virtual market pentru a-mi stabili intalnirile.


A fost bine ca am avut de acasa unele intalniri confirmate si planul destul de bine pus la punct pentru ca la fata locului unii expozanti nici nu voiau sa vorbeasca cu tine daca nu aveai programare.

A fost bine si ca am citit toate acele sfaturi inainte si dintre cele mai importante au fost: sa ma imbrac profesionist pentru ca sunt intalniri de business, sa am pantofi comozi pentru ca e mult de mers, sa-mi stabilesc intalnirile cu ceva timp intre ele pentru a putea ajunge de la una la alta si sa particip la conferinte.

Am citit si lucruri care mai mult m-au incurcat: ca mancarea si apa ar fi foarte scumpe deci in prima zi am venit cu pachetelul dupa mine si am constatat ca preturile nu difera mult de oras si ca in prima zi este foarte aglomerat si mai bine nu ma duc – mare greseala pentru ca am ratat unele evenimente importante.

Stiam ca primele 3 zile sunt pentru intalnirile oficiale si ultimele doua sunt pentru publicul larg, iar factorii de decizie pleaca de obicei inainte de ultimele 2 zile. In plus am mai aflat maruntisuri care s-au dovedit utile la fata locului: presa are un vestiar separat, gratuit, exista autobuze cu care poti merge intre diferitele locatii de la targ si multe altele.

Cum a fost la ITB Berlin 2018

In Berlin nu mai fusesem pana atunci si, desi eram nerabdatoare sa ajung la targ, prima zi am petrecut-o prin oras ajungand dupa-amiaza acolo. A doua zi dis de dimineata, in tinuta business, dar incaltata comod, cu carti de vizita la mine si o agenda pe care sa iau notite, ma urcam in S Bahn-ul care mergea la Messe Sud, cea mai apropiata statie de locatia targului. Stiam ca am nimerit bine pentru ca in S Bahn se auzeau toate limbile pamantului si toti aveau tinuta formala.

La Messe Sud S-Bahnul s-a golit si oameni din toate colturile lumii s-au indreptat intr-o masa compacta spre locul targului. A fost de ajuns sa urmaresc puhoiul ca sa gasesc intrarea.

Targul international de turism ITB Berlin este ceva incredibil. Spatiul expozitional se intinde in peste 25 de hale, fiecare pe minim 2 etaje, totul organizat in stil nemtesc: toalete curate la tot pasul, harti peste tot ca sa iti fie usor sa te orientezi, indicatoare cu cele mai apropiate locatii si restaurante sau chioscuri in fiecare hol de trecere.

Desi de multe ori am uitat in ce hala era ce ma interesa, niciodata nu m-am pierdut. Este foarte mult de mers pentru a ajunge peste tot, dar este organizat cu cap.


In cele 2 zile petrecute acolo am avut mai multe intalniri, am participat la 3 conferinte (desi mi-as fi dorit sa mai vad cateva) si am incercat sa vizitez cat mai multe standuri. Toata lumea vine cu gandul de a se promova aici, deci pentru bloggeri exista oportunitati nenumarate. Am gasit cai de colaborare chiar si cu cei care mi-au scris din start ca pentru Romania nu au buget.

Printre intalniri si conferinte am avut insa grija sa ma si bucur de eveniment. Fiecare tara incearca sa prezinte ce are mai atractiv si specific, asa ca in 2 zile poti face o calatorie in jurul lumii si exact asta am facut.

Am vrut sa incerc cat mai multe experiente oferite de diversele destinatii, asa ca mi-am facut un tatuaj cu hena la standul Indiei, am plecat intr-o scurta excursie in lumea virtuala la standul celor din Las Vegas, am facut o plimbare cu Skoda in Praga anilor ‘30 la standul Cehiei, mi-am lasat parul impletit in codite la standul Germaniei si am luat o carte de bucate italienesti din Toscana.

Am fost si pe la standul Romaniei, dar neavand ochiul format nu am observat detaliile nefericite din fundal. Singurul lucru care m-a deranjat a fost faptul ca accesul in interior era foarte dificil din cauza pupitrelor diversilor expozanti si a portii imense, reproducere a celei din Alba Iulia. Acest lucru nu prea ilustra ospitalitatea cu care ne laudam.

Artist roman incondeia oua la standul Romaniei
Una peste alta experienta mea la Targul international de turism ITB Berlin 2018 a fost una fantastica. Ca blogger am gasit multi viitori parteneri si oportunitati de colaborare. Ca profesionist in turism am descoperit care sunt tendintele pentru 2018 si cum se prezinta altii la astfel de evenimente.

Ca si calator am aflat de noi destinatii si mi-am facut planuri marete pe care sper sa le pun in aplicare cat mai repede. A meritat fiecare minut petrecut acolo, am invatat multe in scurt timp si am profitat cat am putut ca ma aflam acolo. Acum nu-mi ramane decat sa mentin legaturile incepute la ITB 2018 si sa ma pregatesc pentru 2019.