fbpx
Cetatea Trascaului, jud. Alba

Cetatea Trascaului, jud. Alba sau cand e bine sa renunti

Iesind din Cheile Valisoarei, spre Rimetea, nu ne mai saturam de admirat peisajul cand, aproape de intrarea in Coltesti zarim pe partea dreapta niste ruine. Hopa, dar ce sunt acelea? Niste ruine care nu apar in lista obiectivelor de vazut pregatita pentru vacanta… Nu-i nimic, sa le facem loc pe lista ca par interesante! Ruinele erau ale Cetatii Coltesti (Cetatea Trascaului este un alt nume al ei), cum am aflat spre centrul localitatii.
Ne-am abatut spre ele desi ceilalti pasageri din masina nu au fost foarte incantati de modificarea aparuta in program. Teoretic exista un drum care duce la cetate, drum ce porneste chiar din centrul Coltestilor; practic, fiind brazdat de santuri si neasfaltat este greu practicabil. Ne-am aventurat totusi pe el. Cu cat intalneam mai multe santuri si cu cat se ingusta drumul, cu atat eu imi doream mai mult sa ajung la cetate si ceilalti sa ne intoarcem.
La un moment dat masina a intrat intr-un sleau si, cand sa iasa pe partea cealalta, a dat cu burta de jos facand un zgomot deloc placut. Priviri neprietenoase s-au intors catre mine intrebandu-ma mut: „Mai vrei sa mergem?”, „Da, va rog, mai incercam inca putin!” Vedeam ca drumul se strica, dar nu-mi place sa renunt la primele greutati aparute.
Momentul de rascruce a fost chiar la o rascruce de drumuri, cand cel spre cetatea Trascaului o lua in dreapta, ingustandu-se mult si trebuia continuat pe jos, iar celalalt o lua spre stanga terminand in camp. Atunci am renuntat si am stiut ca am facut bine, vazand zambetele celorlalti. Am ramas putin in camp ca sa admiram cetatea de la departare si toata privelistea din jur- tablou de vara de care cu greu te desprinzi.
S-ar fi vazut frumos de la cetate, stiu asta, dar poate ca nu era momentul. Nu stiu cand si daca e bine sa renunti, dar parca uneori stii ca e mai bine sa o faci. Cetatea Trascaului nu pleaca nicaieri de acolo si acum nici intrebarea pe care mi-a ridicat-o „Cand e bine sa renunti?”.

Harta cu localizarea Cetatii Trascaului:

Lasă un comentariu