Nu stiu cata lume stie de existenta ei, dar eu recunosc cu mana pe inima ca pana acum doua luni nu auzisem despre Cetatea Brasovului.
Si cand am auzit mi-a luat ceva ca sa inteleg ca Cetatuia Brasov sau Citadela, cum mai este numita, nu se refera la vechile ziduri din oras si turnurile ce se pot vedea in plimbarile spre Piata Sfatului sau pe la poalele Tampei (Turnul Alb, Bastionul Postavarilor si altele).
Nu are nicio legatura cu acestea, ci este o fortareata care se inalta pe Dealul Cetatii, botezand si dealul cu aceasta ocazie, si avand rol de aparare. Astazi a devenit insa un excelent loc de petrecere a timpului liber si mai este cunoscuta drept Cetatuia de pe Straja.
Vrei sa descoperi cele mai cunoscute locuri din Brasov? Incearca noul nostru treasure hunt in Brasov – un tur ghidat cu telefonul pe care il poti face cand doresti.
Cum se ajunge la Cetatea Brasovului
Dealul Cetatii este inconjurat din toate partile de padure, asa ca cetatea nu se vede de pe strazile aglomerate ale Brasovului. Pentru a ajunge in varf, la Cetatuie, exista 2 variante: cu masina sau pe jos.
Ambele variante pornesc de pe strada Iuliu Maniu, vis-a-vis de primarie. Mai citisem ca se poate ajunge si cu o telecabina, dar eu sincer nu am vazut-o, asa ca nu pot da detalii.
Din dreptul indicatorului cu „Cetatuie” niste trepte urca alene prin parc, pierzandu-se printre copaci. Pentru variante pe jos se urca aceste trepte pana se ajunge pe strada Mihai Eminescu de unde se ia la stanga.
Dupa vreo 200 de metri, pe partea dreapta, apar alte scari care taie padurea pana la cetate, ele fiind marcate si de un indicator.
Noi fiind cu masina am ales prima varianta si din dreptul primariei am luat-o pe strada Colonel Ion Buzoianu si apoi la stanga pe stanga pe strada Maior Ion Cranta care serpuieste pe deal pana in dreptul cetatii.
In Cetatea Brasovului
Pe vremuri era cunoscuta ca fiind Cetatuia de pe Straja si avea rol de aparare, dar astazi s-a modernizat si isi zice Citadela.
Este ca un labirint de stradute destul de reduse ca numar, dar suficient cat sa-i dea un farmec aparte. In centrul ei se afla un restaurant in care se pot organiza evenimente, dar cel mai mult mi-a placut terasa cu vedere spre
Biserica Neagra.
Aici nu sunt magazine si buticuri ca in cetatea de la Rasnov, dar asta nu o face cu nimic mai prejos.
Cand am plecat de acolo, la iesire, am gasit un afis in care se anunta ca weekendul acesta, in perioada 1-3 noiembrie 2013, va avea loc un festival medieval in Cetatea Brasovului, cu cavaleri si domnite.
Din pacate nu voi putea ajunge la festival dar cetatea a fost o descoperire excelenta la care ma voi intoarce cu prima ocazie.
Update: din pacate cetatea este inchisa pe termen nelimitat. Am auzit mai multe variante legate de motivul pentru care s-a renuntat la folosirea ei ca atractie turistica, dar nu stiu care este adevarat. Adevarat este insa ca mai pierdem un loc frumos cu aceasta ocazie!
Vrei sa descoperi cele mai cunoscute locuri din Brasov? Incearca noul nostru treasure hunt in Brasov – un tur ghidat cu telefonul pe care il poti face cand doresti.
Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.
Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!
Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.
Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.
hai sa-ti zic una buna,
cetatea a fost vanduta de primarie unui smecher,iar acum este proprietate privata.
poarta e-nchisa si nu mai ai acces la ea. oricum au stricat tot de cand au ras vegetatia.
Serios?