fbpx
Centrul vechi din Praga

Centrul vechi din Praga (Stare Mesto)

Centrul vechi din Praga sau Stare Mesto (Orasul vechi) a fost primul loc in care ne-am oprit imediat ce am ajuns in oras. Am ajuns seara asa ca doar am facut o scurta plimbare, dar a doua zi i-am dedicat-o in intregime. Am facut si un tur pietonal aici pentru a asculta povestea locului si ne-am oprit pe rand sa admiram:

 1. Cladirea primaBibriei din Centrul vechi din Praga, cu faimosul ceas astronomic:

  Bineinteles ca prima oprire a fost in fata cladirii din piata centrala a orasului: primaria din Centrul vechi. In secolul 14 aici a fost stabilit sediul administratiei locale si cea mai veche parte a cladirii, turnul gotic pe care este amplasat ceasul astronomic, poate fi admirat si astazi. Am si urcat in el pentru a vedea privelistea orasului de sus.
  Ceasul astronomic, construit în secolul 14, este ca un magnet pentru turisti. Legenda lui spune ca ceasornicarului care l-a construit i s-ar fi scos ochii pentru a-l împiedica să mai realizeze ceva asemanator in vreun alt oras.
  Atractia turtistilor este defilarea celor 12 apostoli de deasupra cadranului superior la fiecare ora fixa. Ceasul mai arata pozitia Soarelui si a Lunii si semnele zodiacale.
  In partea superioara este decorat de patru figuri alegorice reprezentând Vanitatea, Zgârcenia, Moartea si Invidia.
  Am asteptat in preajma lui ora exacta pentru a vedea traditionala defilare si apoi ne-am indreptat privirile spre biserica cu 2 turnuri din departare.


 2. Biserica Tyn sau Our Lady before Týn:

  Este o cladire simbol a orasului si inainte sa ajung aici recunoasteam Praga in toata pozele cu aceasta biserica. Construita in secolul 15 si renovata ulterior de mai multe ori, biserica se remarca prin cele 2 turnuri gemene, inalte si prin intrarea ingusta, printr-o galerie. Desi apare mareata din spatele unei superbe case, intrarea in ea este prin aceasta casa. Am vizitat-o si in interior dupa ce ne-am tot plimbat in jurul ei cautand poarta de acces.

 3. Turnul Pulberariei:

  Construit in secolul 15, Turnul Pulberariei din Praga a fost initial un depozit de praf de pusca, de unde si numele lui. El este insa cunoscut ca fiind locul de unde pornea incoronarea regilor cehi, aceasta terminandu-se la castelul din Praga.
  Se poate vizita si in interior, dar noi urcasem deja in turnul din piata centrala, asa ca nu am mai intrat si aici.

 4. Podul lui Charles:

  Podul lui Charles isi ia numele de la regele in timpul caruia s-a inceput constructia lui in secolul 14 – Regele Charles IV. Podul inlocuieste un altul distrus de inundatii si este cel mai vechi din Praga. De o parte si de alta este marginit de 2 turnuri: turnul din Mala Strana si cel din Stare Mesto. Este decorat cu statui de sfinti si printrele ele se afla cea care-ti asigura intoarcerea in Praga, la fel ca Fontana di Trevi in Roma sau statuia lui Everard t’Serclaes in Bruxelles. O recunosti usor dupa partea lustruita atinsa de mii de turisti dornici de o alta escapada in acest oras.

 5. Biblioteca Clementium din Praga

  Frumoasa biblioteca in stil baroc aflata in toate topurile cu biblioteci din lumea asta se afla pe strazile de langa podul Charles, chiar in centrul vechi din Praga. Mi-am dorit mult sa o vizitez, desi stiu ca m-a surprins tariful mare de intrare comparativ cu alte atractii din oras, dar din pacate am gasit-o inchisa. Stiam ca si la noi in tara este o biblioteca demna de topuri internationale asa ca am vizitat-o pe a noastra.

 6. Strazile inguste din Stare Mesto (Centrul vechi din Praga)

  Cel mai mult timp l-am petrecut pe strazile inguste din Stare Mesto din Praga. Nu am avut nevoie de harta, ne orientam dupa ce vedeam cu ochii si ne atragea: o cafenea cu 3 masute inguste afara, o fereastra colorata, un magazin cu vitrina aranjata si tot asa.

 7. Muzeele din Stare Mesto

  Am preferat sa exploram alte locuri din oras decat muzeele, desi are nenumarate. Numai in centrul vechi din Praga se gaseste cel putin un muzeu pe fiecare strada. Am trecut pe langa Muzeul ciocolatei si al torturii si m-as fi oprit in Muzeul figurilor de ceara daca l-as fi gasit inainte de ora lui de inchidere.

Desi am petrecut ceva timp in centrul vechi din Praga, tot m-as mai fi plimbat pe strazile acelea acoperite cu piatra cubica si marginite de cladiri vechi. Chiar daca doar asta as fi vazut in Praga si mi-ar fi fost de ajuns!
Despre Praga am mai scris:
Ghid complet pentru un city break la Praga
Castelul din Praga
Un tur in Cartierul evreiesc
O plimbare in Mala Strana

Lasă un comentariu