fbpx
Vigneta in Cehia

Cehia – Vigneta, moneda oficiala si atractii turistice

Inainte de turul Europei centrale m-am interesat de moneda in Cehia, vigneta si alte detalii care sa ne ajute in explorarea tarii. Vazusem Praga deja, dar pe iarna, si asta ne-a indemnat sa o vizitam din nou, vara. Prima data am ajuns cu avionul in Praga asa ca nu ne-am informat deloc despre soselele si taxa de drum in Cehia, dar pentru turul cu masina am avut nevoie de putina documentare.

Moneda oficiala in Cehia:

Moneda oficiala in Cehia este coroana ceha. Este mai slaba decat leul romanesc si uneori faceam conversia mai greu ca sa ne dam seama de preturi. Intrand in Cehia din Germania pe niste drumuri nationale nu am gasit din prima o casa de schimb valutar. Pana in Praga mai aveam de vizitat cateva obiective si de platit taxa de drum. Neavand coroane schimbate, le-am achitat in euro, bineinteles la cursul stabilit de ei.

De unde cumpar vigneta in Cehia:

Pentru a circula pe drumurile din Cehia este nevoie de vigneta. Aceasta inlocuieste taxa de autostrada in Cehia pentru masinile sub 3,5 T, deci daca nu mergeti pe autostrazi nu veti avea nevoie de ea. Vigneta se cumpara de la benzinarii si oficii postale sau de la primul popas cand intrati dinspre Germania. Recomandarea mea este sa o platiti cu cardul sau cu coroane cehesti pentru a nu pierde prea mult la schimbul valutar.
Vinieta in Cehia are doua parti: una se lipeste in geam, iar cealalta se pastreaza in caz de control. Perioada cea mai scurta pentru care se poate cumpara este de 10 zile, dar daca stati mai mult o puteti lua pe o luna sau chiar pe un an. Detalii despre tarife puteti gasi aici .
La intrarea in aceasta tara, asteptand in masina langa toneta de vignete, am reusit sa fac o poza si panoului cu limitele de viteza din Cehia.

Drumuri nationale si autostrazi in Cehia:

Drumurile nationale din Cehia sunt o poezie – neaglomerate, bine asfaltate, serpuind printre dealuri si campuri verzi! Nu ma mai saturam de plimbat pe ele. Autostrada insa este din placi de beton, deci face foarte mult zgomot si este aglomerata. Noi am prins o portiune in lucru care ne-a tinut blocati 2 ore. In Cehia am simtit o diferenta sesizabila intre capitala si restul tarii.

Daca in Praga engleza este usor de folosit si multi locuitori o vorbesc bine, in restul tarii mai greu cu ea. Noroc cu boaba mea de germana si limbajul semnelor, ca altfel ratam niste atractii naturale de toata frumusetea.

Atractii turistice in Cehia:

Am vizitat mai multe atractii turistice in Cehia si toate ne-au fost pe plac:
platou Labska stran, din acelasi parc national vizitat si in Germania, partea ceha acum, Bohemian Switzerland (Elvetia boema), de unde am admirat Elba de sus
-un traseu printre pietrele Tisei, unde s-a filmat “Cronicile din Narnia: Dulapul, leul si vrajitoarea”
Praga, bineinteles si
-osuarul Sedlec de la Kutna Hora
Din Cehia am plecat cu regret pentru ca i-am alocat prea putin timp. As mai fi vrut sa vad Karlovy Vary, sora Bailor Herculane, alte minunatii din parcul national Bohemian Switzerland (Elvetia boema) si Brno. Trebuia insa sa ne intoarcem in tara, asa ca le-am lasat pe data viitoare si am pornit mai departe spre Slovacia!

3 comentarii la „Cehia – Vigneta, moneda oficiala si atractii turistice”

  1. @mdlupu in linkul ala scrie asta: NOTE: It is highly recommended to buy a sticker with a credit card or in CZK directly at the petrol station cash desk! Other resellers at rest areas may charge you an additional amount of money for exchange rates, please beware of unfair rates

    Ce nu inteleg eu, taxa e pt toate soselele sau doar pentru autostrazi?

    Răspunde
  2. La chioscul de unde am luat-o am platit cash, dar in benzinarii se poate si cu cardul. Nu stiu daca este nevoie de vigneta daca nu mergeti pe autostrazi,dar mai bine nu riscati pentru ca amenda e maricica…

    Răspunde

Lasă un comentariu