Bacau nu este neaparat pe lista mea cand ma gandesc la destinatii de vacanta. Am descoperit Castelul Rosu din Hemeius, aflat chiar langa Bacau, cand am participat la o nunta in oras. Mirii au ales locul acesta pentru pozele de nunta, dar ne-au avertizat dinainte ca vom merge in Gradina Botanica. Despre castel nu au suflat nicio vorba si nici nu au stiut sa-mi dea detalii.
Castelul Rosu de la Hemeius
Drumul pana la Bacau, 300 de km pe o banda jumate, l-am parcurs prima data ca invitati la nunta unor prieteni. Dupa ceremonie ne-am urcat in masina si ne-am indreptat spre comuna Hemeius pentru poze. Pe partea stanga a drumului de la Bacau la Piatra Neamt, in Lilieci, comuna Hemeius, se intinde al doilea parc dendrologic din Romania, ca marime. In zona este considerat un loc perfect pentru pozele de nunta. Ajunsi acolo, am mai dat peste 2-3 mirese, semn ca parcul acesta este un fel de Arc de Triumf in Bucuresti.
Dupa 200 de poze facute pe aleea principala din parc ne-am indreptat spre mijlocul lui unde se inalta un castel rosiatic, aproape ruinat, Castelul Rosu din Hemeius. Zidurile lui inca se aflau in picioare, dar ferestrele erau acoperite cu scanduri si unii pereti din interior se prabusisera. Castelul Rosu a fost construit in 1864-1866 de familia Pascanu, iar cand domeniul de la Hemeius a intrat in posesia Luciei Schonburg-Waldenburg, aceasta a inceput amenajarea parcului aducand diverse specii exotice de arbori. El este cunoscut ca locul in care s-a filmat Dumbrava Rosie.
Pe vremea cand l-am vizitat nu eram atat de pasionata de ruine de cetati si conace uitate, dar tot a reusit sa ma impresioneze. Mi-a placut insa mai mult parcul dimprejurul lui, pe care localnicii il cunosc ca fiind Statiunea de cercetari silvice. Am vazut acolo o multime de copaci diferiti si plantatii intregi de trandafiri in diverse culori. Castelul Rosu de la Hemeius a avut aceeasi soarta ca mai toate bijuteriile arhitectonice de la noi: a fost confiscat de comunisti si transformat in Statiune de cercetari silvice, ca mai apoi sa fie abandonat si lasat prada degradarii. Cladirea nu se poate vizita si, astazi, din ruinele lui, poti doar sa-ti dai seama ce a fost odata aici. Ramane insa parcul dimprejur, amenajat si ingrijit, excelent pentru o plimbare in natura.
Castelul Rosu de la Hemeius a avut soarta altor castele si palate din Romania, ramanand in ruina in urma folosirii lor inadecvate.