fbpx
Castelul din Praga

Castelul din Praga

Palate, biserici, o catedrala impozanta si multe muzee formeaza complexul numit Castelul din Praga, cel mai mare castel din lume conform Guiness si monument UNESCO. Acesta vegheaza orasul din inaltimea dealului pe care a fost construit in secolul 9 si este astazi principalul obiectiv turistic din Praga. A fost resedinta regilor si astazi este a presedintelui Cehiei.


De fiecare data cand am ajuns in oras l-am vizitat si tot nu am reusit sa-l vedem pe tot. Prima data i-am dedicat o zi intreaga si, desi nu i-am vizitat interioarele, am avut un ghid care ne-a povestit despre el si ne-a dus in locurile cu acces gratuit. In castel se poate intra din partea estica, urcand pe jos din Mala Strana sau din partea vestica luand diferite tramvaie care au statie in apropiere. Principalele atractii in Cetatea din Praga sunt:

Catedrala Sfantul Vitus

Cel mai impozant monument din incinta castelului este catedrala Sf. Vitus, o catedrala romano catolica, gotica, construita in secolul 14 pe locul unei alte biserici mai vechi. Accesul inauntrul ei este gratuit, dar odata ce ai vazut mai multe catedrale gotice din vest vei observa ca incep sa semene intre ele: vitralii imense, tavane foarte inalte si o atmosfera sobra.
Catedrala nu este insa singura constructie bisericeasca din castel. Cea mai veche biserica de aici este biserica Sfantul Gheorghe. Pe aceasta nu am mai vizitat-o in interior si nici pe celelalte 2 existente aici.
Catedrala St Vitus din Praga


Golden Lane

Golden Lane este o straduta cocheta in cadrul Castelului din Praga, cu case colorate de o parte a ei. Astazi majoritatea caselor sunt magazine de suveniruri, dar ele au fost construite pentru garzile regelui. Intr-una dintre ele a locuit sora scriitorului Franz Kafka.
Cand am vizitat-o prima data nu se platea accesul aici. Ulterior au instalat niste bariere si se achita o taxa pentru a intra in zona.

Gradini in castel

Acest castel are atatea gradini incat inca nu imi este clar pe care le-am vazut si pe care nu. Adevarate oaze de relaxare, gradinile Castelului din Praga merita o plimbare prin ele, mai ales primavara si vara. O lista a lor din care sa alegeti poate fi gasita aici.

Muzeul jucariilor din Praga

Aflat tot in incinta castelului, am ales sa-l vizitam fiind ceva diferita fata de ce vizitam in mod normal intr-un city break. Grupul cu care am fost atunci a ales berea in locul jucariilor, dar eu m-am bucurat de ce am gasit inauntru. Colectiile de ursuleti de plus, masinute vechi si mobila in miniatura mi-au readus amintiri din copilarie. Cea mai interesanta parte mi s-a parut colectia de papusi Barbi si modul in care a evoluat ea de-a lungul timpului. Cred ca muzeul este mai interesant pentru adultii care isi amintesc cu ce jucarii s-au jucat decat pentru copiii de azi care vad aici doar niste vechituri.
Muzeul jucariilor din Praga


Turnurile castelului

O parte dintre ele se pot vizita si contin diverse expozitii (Turnul Dalibor), iar altele sunt inchise momentan si se pot admira doar pe afara. Nu le-am dat prea mare importanta in plimbarea prin castel si nici nu le-am vizitat pe cele deschise pentru public.

Vechiul Palat regal din Praga

Se poate vizita contra cost. Noi nu am facut acest lucru. Sunt atatea de vazut in castel si mai este si orasul de la poalele lui care te imbie cu atatea incat pe unele atractii trebuie sa le lasi uitate. Asta a fost si soarta Vechiului Palat regal in cazul nostru.

Schimbarea garzii la castelul din Praga

In fiecare zi la ora 12:00, in prima curte interioare, are loc schimbarea Garzii la castel. Intamplator ne-am nimerit prin zona in acel moment. A avut loc o ceremonie solemna, cu fanfara si garzi in uniforme, demne de locul pe care il pazesc. Momentul nu este la fel de cunoscut la cel de la palatul Buckingham din Londra, dar s-a bucurat totusi de cativa spectatori.

Castelul din Praga este o minunatie! Chiar daca ar fi fost singurul lucru vizitat aici si tot as fi ramas cu o impresie buna despre oras. Dar nu, Praga abunda de minunatii si in fiecare zi ne-a rasfatat cu alte descoperiri ca sa ne prinda bine in mrejele ei.


Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.

Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!

Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.

Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.

Un comentariu la „Castelul din Praga”

Comentariile sunt închise.