Abia a doua oara cand am ajuns la castelul Banffy din Bontida am reusit sa-l vizitez. Prima oara am venit aici insotita de o colega la fel de pasionata de castele din Transilvania ca si mine. Pana sa ajungem insa sa vedem castelul ne-au intampinat la intrare doi caini latrand care ne-au intors din drum. Ne-am urcat in masina si am plecat fara sa-l vizitam.
Cativa ani mai tarziu, intr-o zi calduroasa de aprilie in drum spre Maramures, norocul mi-a suras si nu numai ca am reusit sa vizitez castelul de la Bontida, dar am avut parte de o dupa-amiaza relaxanta aici.
Cum se ajunge la castelul de la Bontida
La doar 30 de km de Cluj Napoca castelul de la Bontida este ascuns in dreapta soselei ce duce la Gherla. Din sosea se vede in departare, dar pentru a ajunge la el, trebuie sa te abati prin comuna Bontida. Odata facut la dreapta, drumul duce singur la castel, orientandu-te dupa pozitia lui. Indicatoare nu sunt decat pe drumul national.
Castelul Banffy din Bontida – Scurt istoric
Castelul Banffy de la Bontida si-a luat numele de la familia care l-a construit: familia Banffy din Transilvania. In secolul 14 domeniul de la Bontida a intrat in posesia familiei Banffy, iar Denes Banffy a initiat constructia castelului in secolul 17. In secolul 18, un urmas al acestuia a reconstruit castelul in stil baroc, stil pe care il reprezinta si astazi. Majoritatea cladirilor si parcul au fost ridicate si amenajate in acea perioada.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial castelul a fost folosit ca spital militar. Se pare ca proprietarul castelului din acel moment s-a implicat in decizia de a intoarce armele impotriva Germaniei. Ca o razbunare, trupele germane au vandalizat castelul, distrugand mobilierul, biblioteca si operele de arta din interior. Toate acestea au dus la starea de degradare in care a zacut atatia ani.
De parca asta nu i-ar fi fost de ajuns, in perioada comunista a avut soarta celorlalte castele din tara: a fost folosit ca C.A.P. si locuitorii de atunci din comuna si-au insusit ce au gasit util prin castel.
Astazi, contesa Bánffy Katalin, actuala mostenitoare a castelului a concesionat pe 49 de ani proprietatea catre fundatia Transylvania Trust care a promis reabilitarea domeniului.
Festivalul Electric castle a carui gazda este de cativa ani l-a facut celebru si in randul celor care nu stiau ca la Bontida exista o asa minune. Nu am fost la festival pana acum, dar locul merita vizitat si in afara festivalului.
Datorita frumusetii lui, castelul de la Bontida a fost supranumit Versailles-ul Transilvaniei. Locul este intesat de povesti din trecut si unele vorbesc chiar de fantome ale soldatilor germani care au murit in spitalul improvizat aici.
Castelul Banffy Bontida program de vizitare
Castelul de la Bontida se poate vizita zilnic intre orele 9 si 19. Gasiti mai multe detalii si un numar de telefon pe pagina de facebook (da, chiar are asa ceva, ca orice castel care se respecta).
Locuri de vizitat in Transilvania: domeniul de la Bontida
Am ajuns dupa-amiaza aici si iar eram singura masina parcata langa zid. De data aceasta insa ne-au intampinat 2 catelusi prietenosi si domnul portar, care a fost foarte amabil. Dupa ce am platit biletele de intrare am inceput sa exploram domeniul si nu ne mai saturam. Venind de pe drum incalziti ne-am indreptat intai spre cafenea. Dar pana sa ajungem, vazand pajistea proaspat cosita, am facut ceva dupa care tanjesc des in Bucuresti: m-am descaltat si am mers in picioarele goale prin iarba. Nu se compara cu nicio alta senzatie!
Ne-am inceput vizita aici cu un moment lung de relaxare: umbra, un suc rece in fata si multa multa liniste, intrerupta uneori doar de zumzetul unei albine in trecere. Dupa ce am simtit ca imi recapatasem fortele m-am indreptat spre castel. Partial renovat, partial in ruine, castelul de la Bontida are doar cateva camere deschise publicului. In unele sunt expozitii de arta, iar altele pastreaza urmele degradarii in care a fost uitat atata timp. Am iesit pe usa opusa celei dinspre curte pe un doc amenajat si imprejmuit cu salcii. Pozele cele mai frumoase mi-au iesit dinspre aripa estica cu minunata cladire incadrata de tufe de liliac.
Am inconjurat apoi lacul, stand putin in leagane pentru a admira reflectia castelului in apa, dupa care ne-am afundat in mica padurice de langa, pierzandu-ne in labirintul de poteci de lemn. Am fost singuri pe tot domeniul si nu reuseam sa ne saturam de el.
Surprinzator, am petrecut cateva ore la castelul de la Bontida. El se poate vizita si in maxim o ora, dar am vrut sa ne bucuram din plin de el si sa ne si relaxam putin, aici gasind un loc ideal pentru asta.
Mi-a luat ceva timp sa ajung aici. Il aveam pe lista dinainte sa fie gazda faimoasa a festivalului Electric castle. Nu stiu cum va arata castelul de la Bontida renovat complet. Nu pot sa mi-l imaginez. Dar pot sa va spun ca acum, partial in ruina, are un farmec de loc de poveste. Asa ca dati fuga daca vreti sa-l vedeti si inainte sa fie gata!
Un comentariu la „Castelul Banffy din Bontida – Versailles in Transilvania”
Comentariile sunt închise.