In Cracovia am ajuns pe seara dupa un drum lung prin Ungaria si Slovacia. Venisem pregatiti de acasa si stiam ca o zi in Cracovia nu ne va fi de ajuns.
Ne-am organizat bine, am porrnit cu forte proaspete la drum si am reusit sa bifam principalele obiective turistice din Cracovia, ba chiar si unele atractii mai putin vizitate.
Ca sa economisim timp am optat pentru un tur gratuit de centru vechi si de castel. Turul din pacate a fost dezamagitor.
Treceam pe langa obiective mari si ghidul, in loc sa ne povesteasca despre ele, ne atragea atentia asupra unui detaliu despre care ne vorbea cate 10 minute. L-am abandonat si ne-am intors sa ne bucuram singuri de cele mai cunoscute atractii turistice din Cracovia:
-
Piata centrala sau Centrul vechi din Cracovia
Este o piata imensa inconjurata de cladiri vechi, complet pietonala. Locuitorii Cracoviei se bucura de cea mai intinsa zona pietonala din Polonia.
Atmosfera din piata se anima in special seara cand sunt diverse spectacole de strada si terasele de pe margini se umplu de oameni, unele atragandu-i chiar cu muzica live. Am prins o seara de luni in piata si peste tot plutea un aer de vacanta, desi probabil majoritatea se intorceau a doua zi la birou.
-
Sukiennice (Cloth Hall) din Cracovia
un vechi centru pentru comertul international, astazi galerie cu suveniruri ticsita de turiti, aflata chiar in centrul pietei. Momentul prielnic pentru vizitarea ei este dupa lasatul serii, pentru contrastul dintre intunericul de afara si globurile aprinse din tavan. Marea dezamagire a turului a fost legata tocmai de Cloth Hall. In afara de faptul ca ghidul nu ne-a dus prin galerie si a trebui sa ne intoarcem sa o vizitam separat, nici nu ne-a mentionat ca la etaj in Cloth Hall exista o parte a muzeului national, muzeul Sukiennice care adaposteste o expozitie de pictura poloneza.
A “uitat” de asemenea sa ne mentioneze ca tot din Cloth Hall se intra in muzeul Rynek deschis in tunelurile subterane ale Cracoviei, in care este prezentata istoria medievala a orasului. -
Turnul primariei
Singura parte ramasa in picioare din vechea primarie a Cracoviei demolata in 1820 este turnul aflat in centrul pietei principale.
Astazi este renovat si adaposteste o alta parte a muzeului national. Am gasit pe siteul oficial detalii despre programul de vizitare al Turnului primariei din Cracovia. -
De vazut in Cracovia – Basilica Sfanta Maria
Celebra catedrala cu 2 turnuri se afla tot in piata centrala. La ora fixa in turnul de sud al bazilicii apare un trompetist care canta o melodie traditionala.
Legenda spune ca la o invazie mongola, un trompetist a avertizat astfel locuitorii orasului despre pericol si acestia au putut inchide la timp portile. In cinstea lui se pastreaza si azi aceasta traditie.
Trompetistul a fost insa sagetat in inima si a murit inainte de a termina cantecul, de unde si sfarsitul brusc al fiecarei interpretari. -
Biserica Sfantului Adalbert
Este cea mai veche cladire din piata principala, o bisericuta construita in secolul 11 intr-un stil arhitectonic inspirat de Imperiul Roman. Este usor de trecut cu vederea intre atatea minunatii din piata.
-
Statuia poetului Adam Mickiewicz,
A fost singurul obiectiv din piata centrala despre care ne-a povestit ghidul nostru. Adam Mickiewicz este poetul national al Poloniei, dar ghidul nu a insistat atat de mult pe ce a scris el si de ce este considerat poet national, ci mai mult pe diversele simboluri ascunse in statuie.
-
Zidurile cetatii Cracovia
Cracovia a fost inconjurata la un moment dat de ziduri ce o aparau de invadatori. Astazi, locul zidurilor de aparare a fost luat de parcuri verzi pentru plimbare, dar au mai ramas cateva reminiscente din acestea.
La capatul strazii pietonale ce porneste de langa basilica Sfanta Maria se vede proaspat renovata poarta Sfantului Florian si o bucata din vechiul zid.
Lasand centrul vechi din Cracovia in urma ne-am continuat turul cu alte 2 obiective pana a ajunge la castel:
-
Colegiul universitar Maius
Aproape de centrul vechi se afla una dintre atractiile mai putin vizitate in Cracovia: Universitatea Jagielloński si una dintre institutiile ei, Colegiul universitar Maius, adapostita intr-o cladire veche de caramida rosie.
Ghidul ne-a dus in curtea interioara a lui unde, la ore fixe, ceasul de perete ofera un mic spectacol constand in parada unor figurine de lemn reprezentand regi si profesori ai universitatii.
-
Palatal episcopal din Cracovia
Palatul episcopal este cea din urma locuinta a lui Papa Ioan Paul al II lea, inainte de a se muta la Roma, ca papa. Ghidul ne-a povestit despre perioada cand Ioan Paul al doilea a fost actor si cum aceasta perioada l-a ajutat mai tarziu sa relationeze cu publicul.
Am vazut fereastra de la care acesta tinea discursurile pentru cei adunati sa-l vada in palat si piateta in care se strangeau oamenii. Fiind insa in reabilitare nu am putut intra in palat.
Am lasat centrul in spate si ne-am indreptat spre Vistula si spre marele castel construit pe malul ei. -
Castelul Wawel:
Considerat un simbol al orasului, castelul Wawel este si unul dintre cele mai vizitate locuri din Cracovia. Cladirile interesante si legenda lui atrag turistii, asa ca si noi i-am facut o vizita.
Emblema Cracoviei, castelul Wawel este un castel frumos, plin de legende, inaltat pe malul Vistulei si pazit de un dragon. Curtea lui se poate vizita gratuit, dar pentru interioare este nevoie de bilet de intrare.
Castelul Wawel, astazi un amalgam de cladiri de diverse stiluri, a inceput sa fie ridicat in secolul XI pe dealul Wawel de la care si-a luat si numele.
Legenda spune ca un dragon locuia in pestera de sub castel si ajunsese la un pact cu oamenii: acestia trebuiau sa-l hraneasca saptamanal cu oi si in schimb, dragonul se abtinea sa nu-i infulece pe ei – un targ just.
Oamenilor nu le-a convenit insa acest pact si, pentru a scapa de el, printul Krakus a venit cu o idee salvatoare: sa indese una din oi cu fier incins si pucioasa.
Cand dragonul a mancat aceasta oaie a vrut sa stinga focul ce-l ardea pe interior si a baut apa din Vistula pana a plesnit. Cel putin aceasta este legenda pe care ne-a impartasit-o ghidul.
In amintirea dragonului, la intrarea in pestera de sub castel este astazi o statuie a dragonului care la fiecare trei minute sufla flacari pe nas.
Comerciantii de pe malul raului ii intretin si ei vie memoria vanzand dragonasi verzi de plus in diverse marimi si cu diverse intrebuintari, ca suveniruri din Cracovia.
Dragonul nu este insa cel mai interesant lucru al castelului Wawel. Interesante sunt diversele tipuri de cladiri inghesuite in jurul curtii principale. Pe peretii lor se poate citi istoria tumultoasa a locului.
Cladirile din caramida rosie au fost ridicate de polonezi, iar cele mai deschise la culoare au fost adaugate ulterior de austrieci sau de nazisti, care au folosit castelul ca si sediu principal.
Doua constructii se remarca in curtea plina de turisti – catedrala Wawel si castelul regal. Catedrala, veche de 900 de ani, este la a treia ei versiune, primele doua fiind distruse de calamitati.
Este locul in care se alegeau preotii de rang inalt, se incoronau si se ingropau monarhii. Castelul regal Wawel reprezinta doar o parte din intreaga constructive de pe dealul Wawel. A fost resedinta regilor polonezi, cand capitala tarii era la Cracovia, iar astazi adaposteste diverse expozitii (inclusiv o pictura a lui Leonardo Davinci, “Doamna cu hermina”) pentru vizitarea carora este nevoie de bilet, dar gratuit se poate intra in frumoasa curte interioara cu arcade. -
Cartierul evreiesc din Cracovia:
Dupa ce am vazut filmul „Fabrica lui Schindler”, am vrut sa vedem si locul care a inspirat acest film, asa ca dupa-amiaza am petrecut-o in cartierul evreiesc. Iar a doua zi am ajuns la Auschwitz pentru o experienta completa.
-
Movila Kosciuszko (Kosciuszko Kopiec in poloneza sau Kosciuszko Mound in engleza)
Desi am trecut-o ca rezerva pe lista cu atractii turistice in Cracovia, pe seara ne-a ramas timp sa vedem si movila Kosciuszko.
Prima data cand am vazut poze cu ea am crezut ca este un musuroi de furnici si abia apoi am vazut imaginea cu un om urcand, care m-a ajutat sa-mi dau seama de proportii. Kosciuszko Mound este o movila artificiala ridicata in cinstea liderului polonez Tadeusz Kościuszko.
In 1823 movila artificiala a fost finalizata si cativa ani mai tarziu austriecii au ridicat o cetate din caramida in jurul ei si o capela.
Am ajuns pe acest deal la apus, dupa o plimbare prin padurea intunecata de la poalele lui. Mai aveam jumatate de ora pana la incheierea programului de vizitare a movilei Kościuszko (Kosciuszko Kopiec), asa ca am platit biletul de intrare si am urcat pana in varf.
Privelistea de sus ne-a surprins placut. De o parte se vedea Cracovia printr-o pacla subtire si de cealalta parte vaile si dealurile verzi ale Poloniei, toate scaldate in lumina calda a apusului. Din varf am observat ca se putea ajunge cu masina chiar pana la poarta unde se achita biletul, nemaifiind nevoie de plimbarea prin padure.
Cu biletul de intrare se mai puteau vizita si expozitiile din muzeu, dar noi am ajuns prea tarziu pentru ele.
Cazare in Cracovia:
Am gasit cateva hoteluri in Cracovia accesibile la pret si aproape de centru. Nu mi s-a parut scumpa cazarea in Cracovia, iar din lista pe care am facut-o va recomand:
Metropolo by Golden Tulip 4* – verifica preturile aici*
Aparthotel Stare Miasto – verifica preturile aici*
Avena by Artery – verifica preturile aici*
Hotel Perfect 4* – verifica preturile aici*
Am vazut destul de multe atractii turistice in Cracovia cu toate ca i-am acordat o singura zi. Ne-am dat seama insa ca merita macar doua zile petrecute aici si tot nu as fi reusit sa ma plictisesc si daca am fi stat mai mult.
Este un oras linistit, primitor, cu oameni amabili si numai bun de vizitat! Tot in Polonia am vizitat si Wroclaw, mica Cracovie.
Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.
Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!
Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.
Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.