fbpx
Alcazar de los reyes Cordoba

Apa, lumini si sunete la Alcazar de los reyes, in Cordoba

Coincidenta si nu prea, ajungerea noastra in Cordoba s-a suprapus cu ziua de nastere a unuia (uneia mai precis) dintre membrii grupului calator prin Andaluzia la acea data. Si pentru ca era seara, si pentru ca citisem ca s-ar organiza un spectacol la palatul Alcazar de los reyes christianos din Cordoba, si pentru ca m-am gandit ca ar fi o surpriza placuta pentru sarbatorita, mi s-a parut momentul oportun sa vedem si noi spectacolul. Socoteala de acasa nu s-a potrivit insa cu cea din Cordoba si pana la urma a trebuit sa demascam surpriza in fata celei pentru care o pregatisem. Altfel, riscam sa ratam cu brio spectacolul!

Spectacol de apa, lumini si sunete sau prin Alcazar de los reyes seara

Biletele le-am cumparat de la intrarea in palat (7 euro/persoana in 2014), dar stiam ca se pot achizitiona si de pe net, de aici. Neavand idee cum ne vom incadra in timp am apelat la varianta de la fata locului. Spectacol ne-a placut foarte mult tuturor! Se deschide cu o proiectie scurta despre istoria Cordobei in curtea interioara a palatului si continua cu o plimbare nocturna prin gradinile palatului.
Pe parcursul plimbarii, istoria Cordobei este povestita din nou, de data aceasta prin fantani cu jeturi tasnitoare sincronizate cu muzica specifica perioadei relatate si colorate de lumini. Mai multe detalii la fata locului, pentru ca este pacat sa strict surprizele din spectacol. Cert este ca am plecat incantati de acolo!

In vizita pe zi la Alcazar de los reyes, in Cordoba

Cand ma documentam despre ce este de vazut in Cordoba, una dintre principalele atractii pe care am gasit-o mentionata a fost palatul Alcazar de los reyes. Ulterior am aflat si de spectacolul tinut aici.
Tariful de vizitare depinde de ora la care intri in palat. Dimineata, in prima jumatate de ora de la deschidere, la fel ca la Mezquita, intrarea este gratuita. Pana in pranz se platesc 4 euro (in 2014), iar dupa-amiaza tariful urca la 7 euro, incluzand pe langa vizitarea castelului si evenimentul nocturn. Salile palatului se inchid la ora 9:00 seara si dupa, chiar daca ai bilet, nu mai poti decat sa asisti la spectacol. Pentru ca noi am ajuns destul de tarziu in Cordoba si nu vroiam sa platim de doua ori biletul, am achitat seara tariful pentru spectacol si a doua zi, cand se deschidea poarta eram primii la coada ca sa intram gratuit.
Cu o istorie bogata, palatul a devenit obiectiv turistic abia in 1950. La un moment dat a fost sub stapanire maura, dar putine influente se vad aici din acea perioada, spre deosebire de alte locuri din Cordoba. Singurele care amintesc de mauri sunt baile arabe de la subsol. Ulterior, castelul a fost luat de spanioli care au reconstruit actuala fortareata pe locul vechiului castel. De aici au inceput lupta impotriva dinastiei maure care inca mai stapanea Granada si tot aici a venit Christofor Columb sa discute cu regina Isabella inainte de a pleca in calatoria ce avea sa-l duca in America.

Palatul a vazut si ororile Inchizitiei, camerele lui fiind transformate in camere de tortura in acea perioada, a vazut si trupele lui Napoleon Bonaparte si prizonierii pentru care a fost inchisoare mai bine de 100 de ani. Astazi nu vede decat hoardele de turisti care urca in turnul lui ca sa admire Cordoba de sus sau se plimba prin gradinile bine ingrijite cu aparatul foto de gat, majoritatea nestiind pe ce bucata de istorie calca.

Fata de Alhambra sau Real Alcazar din Sevilla nu este deloc impresionant! Dar pana la urma, povestile pe care le spun zidurile lui incarcate de istorie te atrag chiar daca nu iti pot oferi privirii mozaicuri colorate si broderii din piatra!

2 comentarii la „Apa, lumini si sunete la Alcazar de los reyes, in Cordoba”

Lasă un comentariu