fbpx
Obiective turistice Cordoba Spania

Obiective turistice in Cordoba & Locuri de vizitat

Cele mai cunoscute obiective turistice din Cordoba sunt facute parca sa te poarte prin toata istoria omenirii. Un sit al patrimoniului mondial UNESCO cu vestigii romane uluitoare, o catedrala mezquita impresionanta si un cartier evreiesc, Córdoba farmeca si captiveaza in egala masura.

Sudul Spaniei este cunoscut pentru arhitectura andaluze sublima, delicii gourmet si centre istorice cu colturi colorate, alei luxuriante si atractive, iar Cordoba pastreaza acest model. De aceea iata un ghid ce contine cele mai frumoase atractii turistice din Cordoba, Spania si cateva sfaturi de calatorie.

Cordoba este unul dintre cele mai vizitate trei orase din Andaluzia, alaturi de Granada si Sevilia. Este  cunoscuta in special pentru Moscheea-Catedrala, dar are si alte locuri frumoase. In plus, Cordoba este considerata astazi una dintre cele mai mari comori arhitecturale islamice din lume.

Moscheea-Catedrala din Cordoba

Cordoba atractii turistice Mezquita

Cunoscuta si sub numele de Mezquita si considerata cel mai impresionant si emblematic monument al orasului, Moscheea una dintre cele mai vechi. Constructia sa a avut loc intre secolele al VIII-lea si al X-lea. Fara indoiala, poti sa citesti istoria spaniola prin zidurile si monumentele sale care te vor duce inapoi in vremuri stravechi.

A merge la Cordoba si a nu vizita Moscheea este acelasi lucru cu a calatori la Granada si a lasa Alhambra pe afara. Prin urmare, trebuie sa fie pe lista ta de locuri de vizitat in Cordoba.

Cordoba este fosta capitala a Spaniei maure, pe vremea cand domnitorul Abd ar-Rahman al II-lea a inceput constructia Marii Moschei din Cordoba, La Mezquita, ca alternativa la Mecca.

Odata ce orasul a fost cucerit de crestini in 1236, Moscheea a fost transformata in biserica. De-a lungul secolelor, a fost marita si infrumusetata pana la punctul in care astazi este unul dintre cele mai frumoase exemple de arta islamica.

Azi, poti admira inauntru coloanele, arcadele albe si rosii si amestecul arhitectural unic. Cu toate acestea, exista persoane care considera ca asamblarea unei catedrale gotice in interiorul acestei moschei armonioase a fost cea mai mare crima arhitecturala de pana acum!

Adaposteste aproximativ 850 de coloane, sala mare si caligrafie aurita. Este scris ca Mezquita contine un Coran original si oasele de la bratul vechiului profet. De aceea este considerat unul dintre cele mai sfintite locuri de pe pamant.

Vizitatorii Mezquita intra prin Patio de Los Naranjos, o curte clasica islamica cu portocali si fantani, folosita pentru purificarea rituala inainte de a se ruga.

Mai multe despre vizita la Mezquita poti citi aici.

Patio de los Naranjos

Patio de los Naranjos Cordoba

Curtea prin care se intra in Mezquita-Catedral de Cordoba este gratuita de vizitat. Aceasta este decorata cu portocali, fantani si gradini amenajate cu chiparosi. Desi curtea te imbie sa ramai mai mult, admir-o pe indelete dar nu zabovi prea mult. Dupa ce trec orele diminetii, curtea se umple de grupurile de turisti dornici sa viziteze Mezquita.

Palatul Alcazar de loc reyes cristianos

Alcazar de los reyes Cordoba

Acest sit istoric fascinant are o istorie lunga si interesanta. Vizitatorii lui sunt rasfatati cu gradini pitoresti, curti, bai arabe si una dintre cele mai mari biblioteci din Europa.

Pe locul acesta a fost construita odata o cetate vizigota. Locul cetatii a fost luat de Califatul Omeyad. Dar cand Cordoba a fost cucerita de crestini in secolul al XIII-lea, cladirile construite aici au fost convertite in palat.

Palatul Alcazar de loc reyes cristianos dateaza din secolul al XII-lea si avea rolul de baza militara de aparare pentru a proteja orasul de potentiali invadatori. Cladirile in sine nu sunt deloc spectaculoase, dar gradinile sunt opulente si merita o vizita pe indelete. Fantani, iazuri simetrice, plante decorative si livezi de portocali te imbie sa ramai aici ca sa te bucuri de natura.

Timp de 300 de ani palatul a fost una dintre principalele curti ale inchizitiei spaniole.

Afla totul despre Spectacolul de lumini si apa ce se tine seara in Alcazar de los reyes.

Turnul Calahorra

Turnul Calahorra a fost construit in secolul al XIII-lea de catre Califatul Almohad pentru a pazi intrarea de sud a podului roman. A fost intarit de Henric al II-lea in secolul al XIV-lea ajungand la aspectul actual. In trecut, turnul a servit drept inchisoare si chiar scoala de fete.

Astazi turnul poate fi vizitat si o vizita in interior merita deoarece gazduieste un muzeu care ofera prezentari 3D ale orasului.

Podul Roman din Cordoba

Situat langa Turnul Calahorra Podul Roman este unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din Cordoba. Acesta dateaza din secolul I si traverseaza raul Guadalquivir. Structura podului este medievala si, in ciuda faptului ca a fost supus la mai multe restaurari si modificari de-a lungul anilor, doua dintre cele 17 arcade de piatra au ramas intacte.

Cel mai bun moment pentru a te plimba pe pod este la apus, mai ales daca esti iubitor de fotografie. De la mijlocul podului poti vedea panorama asupra Cordobei.

Templul Roman din Cordoba

In umbra primariei din Cordoba, ramasitele acestui templu roman nu au fost de fapt descoperite pana in anii 1950. De atunci a fost adaugata o zona de vizionare pentru a face accesul mai usor, desi acesta este mai mult o oprire scurta decat o atractie pentru vizitatori.

Templul dateaza din secolul I d.Hr. si a fost inceput in timpul domniei imparatului Claudius. Este usor de observat datorita celor 6 coloane corintice realizate din marmura, o amintire a ceea ce a trait Cordoba in epoca romana.

Atractii turistice in Cordoba: Festival de los Patios

Festivalul curtilor tipice din Cordoba se desfasoara in primele saptamani ale lunii mai si este locul in care localnicii isi deschid curtile si terasele colorate pentru vizitatori.

Curtile sunt pline de flori de primavara tarzie, oferind o explozie de culori si mirosuri.

Terase si curti pot fi gasite peste tot in oras, dar zonele principale sunt in cartierul Alcázar Viejo, intre Alcázar si parohia San Basilio. Celelbrele patios pot fi vazute si aproape de Biserica San Lorenzo, de Moscheea-Catedrala si in vechiul cartier evreiesc.

Primaria organizeaza concursuri pentru cele mai frumoase curti inca din 1921. De atunci se organizeaza festivalul. Localnicii isi decoreaza si isi deschid publicului curtile pline de flori si participa la concurs pentru a incerca sa castige premii. In timpul festivalului au loc si parade, sarbatori stradale si spectacole de flamenco.

Daca nu poti vizita Cordoba in timpul festivalului, nu-i nimic. Exista tururi pe jos pe tot parcursul anului pentru a vizita unele dintre aceste patios private.

Cartierul evreiesc din Cordoba (La Judería)

Inima istorica a orasului si unul dintre cele mai cunoscute locuri de vizitat in Cordoba este La Juderia, Cartierul Evreiesc din Cordoba. O plimbare prin el este ca si cum ai face un pas inapoi in timp (exceptand din peisaj magazinele cu suveniruri).

Curti fermecatoare, alei inguste, pereti albi si elegant decorati cu gresie abunda – la fel ca in majoritatea atractiilor din centrul vechi din Cordoba. Cel mai bine este sa vii aici tarziu dupa-amiaza sau dimineata, la prima ora cand grupurile de turisti nu mai sunt pe aici.

Plaza de la Corredera

Plaza de la Corredera este o piata istorica din Cordoba, populara in randul localnicilor pentru mancare, bautura si intalniri. Pe marginile ei restaurante si terase atrag vizitatorii si ii imbie cu specialitati locale, iar in centru porumbeii incearca sa gaseasca ceva de mancare.

Noi am nimerit din intamplare in ea, dar am avut o surpriza placuta intalnind-o asa ca ne-am si asezat la o tarverna pentru ceva rece.

Zidurile Cordobei

Inconjurand odata intreaga Cordoba, zidurile romane de aici au fost construite in jurul anului 200 d.Hr. dupa ce orasul a fost capturat de romani. Desi nu poti merge pe ele deoarece o mare parte din piatra a fost distrusa si cazuta, poti vedea totusi o lunga portiune de zid si cateva porti de-a lungul lui.  Poarta Puente de langa catedrala este un astfel de exemplu. In Centrul vechi au mai ramas si doua arcade – Belen si Portillo.

Calleja de las Flores

Citisem despre ea ca este supraestimata ca atractie turistica in Cordoba, dar mie mi-a placut mult straduta cu ziduri albe si muscate rosii.  Ai nevoie doar de 2 minute pentru a o parcurge dintr-un capat in altul. Calleja de las Flores este o alee ingusta captusita cu suporturi de plante. Noi am prin muscatele in floare, iar cele mai frumoase poze ies privind inapoi in Calleja de las Flores, astfel incat sa poti prinde turlele catedralei in cadru.

Palatul Viana

Palatul Viana este cunoscut drept „muzeul curtilor”. Inauntru poti explora cele 12 terase, gradini si curti ale acestei case din secolul al XV-lea, care a fost candva o resedinta pentru regalitatea spaniola.

Fiecare dintre curti are stiluri diferite si poti observa influente romane, medievale, renascentiste si maure, cu fantani frumoase si paturi de flori colorate. Dupa agitatia din centru, linistea din interiorul palatului a fost binevenita.

Bunatati culinare din Cordoba

Nu este ceva comun sa treci mancarurile traditionale pe lista cu obiective turistice, dar Cordoba este ea insasi o exceptie, asa ca si ale ei manacaruri merita introduse aici.

De cand ma stiu am avut stomacul sensibil si mi se apleca usor de la orice mancare ce nu-mi pria. Dar asta nu m-a impiedicat niciodata ca, aflata pe taramuri straine, sa incerc si din bunatatile pe care localnicii le consuma.

Plecasem in Andaluzia cu informatia ca mancarea de aici este o atractie in sine si mi-a placut mult ce am gasit acolo! Iar Cordoba a fost apogeul experientelor culinare andaluze. In seara petrecuta aici, ne-am oprit pentru cina intr-un restaurant micut, ascuns in spatele Mezquitei. Am nimerit un loc in care se mananca bine in Cordoba.

Poti incerca din meniu tot ce suna mai specific: tapas, cerveza, sangria, placinta cordobeza si, bineinteles, coada de taur. Sangria de aici este delicioasa: dulce si cu mult fructe, fara sa stii daca si cand te ameteste!

Coada de taur nu suna apetisant, dar are gust bun – de friptura de vita gatita bine. Dupa ce sunt ucisi in arena, taurii sunt trimisi la restaurante sa fie gatiti.

Placinta cordobeza nu pot sa zic ca m-a dat pe spate – aluat de foietaj cu jeleu la mijloc si zahar tos pe deasupra – prea dulce si neinchegata!

Dar cea mai gustoasa descoperire aici a fost gazpacho, supa de rosii rece, nefiarta, excelenta pe vreme calduroasa.

Hoteluri in Cordoba

Maciá Alfaros 4*

Maciá Alfaros este situat intr-o cladire traditionala in stil andaluz, la 15 minute de mers pe jos de celebra Moschee din Córdoba si de Cartierul sau evreiesc. Ofera o piscina in aer liber si Wi-Fi gratuit.

Hotelul pastreaza multe dintre caracteristicile originale ale cladirii, inclusiv arcuri si coloane de piatra. Are decor elegant, iar dormitoarele sunt spatioase si au aer conditionat.

Pension Internacional

Oferind camere amplasate in jurul unui patio traditional in stil andaluz, Pension Internacional este situata in orasul vechi din Córdoba, langa Biserica Santa Victoria. Aceasta casa tipica cordobana are o locatie excelenta la doar 200 de metri de celebra Mezquita.

Hotel Cordoba Center 4*

Este este situat langa gara AVE, la 20 de minute de mers pe jos de centrul vechi al orasului si de moschee. Acesta are o piscina sezoniera la etajul 7, cu Jacuzzi si vedere la oras.

Camerele au aer conditionat, sunt spatioase si luminoase. Hotelul are un restaurant elegant, care serveste mancaruri mediteraneene de sezon.

Pe scurt, Cordoba este un oras andaluz cu o multime de lucruri de facut si locuri de vizitat. Daca planuiesti o escapada aici, mai treci o data prin lista de obiective turistice in Cordoba, vezi care iti fac cu ochiul, alege-ti o cazare placuta si asigura-te ca traiesti adevarata experienta spaniola!

Nota: Acest articol contine linkuri de afiliere. Daca achizitionezi un produs sau serviciu din acele linkuri, voi primi un comision fara ca tu sa platesti nimic in plus! Astfel, poti sustine blogul fara niciun cost extra din partea ta. Decizia de achizitionare a serviciilor ramane strict la latitudinea ta! Furnizorii sunt strict responsabili de calitatea serviciilor si produselor prezentate.


Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.

Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!

Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.

Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.