fbpx
Cele mai bune plaje din Thassos

Obiective turistice si plaje in Thassos, Grecia

Cand te pregatesti de o vacanta pe insula, este important sa stii si care sunt cele mai importante atractii turistice si cele mai frumoase plaje din Thassos pentru un sejur reusit.

Ar mai fi bine sa stii care sunt statiunile importante pentru a-ti alege o cazare potrivita si cateva recomandari de restaurante ca sa te bucuri de mancarea greceasca delicioasa. Asa ca hai sa le luam pe rand.

In Thassos exista doar cateva sosele. Principala sosea inconjoara insula si trece prin toate statiunile cunoscute, in mai putin de 100 de km. In afara de aceasta mai este o sosea care urca in satul Theologos. Ambele sunt asfaltate.

Din pacate, pe insula fie ai nevoie de masina, fie trebuie sa rezervi excursii optionale ca sa o explorezi. Fara masina nu prea se poate vizita nimic. La toate plajele interesante se ajunge doar cu masina.

Citeste si: Cum se ajunge in Thassos, Grecia

Daca nu ai masina este recomandat sa rezervi cazare intr-una dintre marile statiuni de pe insula. Asa ai aproape o plaja, restaurante din belsug si activitati seara.

Statiuni in Thassos

Statiuni de vizitat in Thassos

Principalele statiuni in Thassos si cele mai animate de pe insula sunt Thassos(capitala insulei) si Potos. In ambele se gasesc destul de multe hoteluri, dar Thassos(capitala) nu are plaja deloc iar Potos are o plaja destul de mica pentru cat de animata este.

Noi am ales sa ne cazam la unul dintre hotelurile razlete de la malul marii, cu plaja proprie la o aruncatura de bat. Am selectat un hotel boutique care intre timp s-a transformat in aduls-only.

Camerele noastre au fost foarte cochete iar mancarea excelenta. In plus, plaja era la 5 minute de noi. Dar intre timp nu ne mai incadram la capitolul adults-only.

Citeste si: Cazare in Thassos pe plaja

Locuri de cazare sunt o multime pe insula. Mi s-a parut important la alegerea cazarii ca hotelul sa aiba o plaja cu nisip si intrare lina in apa prin apropiere. Piscina nu a fost criteriu de alegere. Nu sunt deloc adepta piscinei cand ma duc la mare! Trebuie sa simt sarea pe piele, sa inspir briza marii si sa-mi afund picioarele in nisip. Abia atunci ma simt in vacanta!

Bunatati culinare in Thassos

Am rezervat un hotel ce oferea demipensiune, de aceea micul dejun si cina le aveam de la hotel. La pranz mai ieseam fie in Thassos, fie in Potos si ne opream pe la cate o terasa.

Am mancat o salata de fructe de mare delicioasa in Thassos, un gyros bun in Potos si, bineinteles, tzatziki. Terase se gasesc la tot pasul!

Am mai primit o recomandare pentru friptura de miel servita in Theologos, dar niciunul dintre noi nu este mare amator.

Exista cateva plaje frumoase in Thassos care nu trebuie ratate si altele, mai putin cunoscute, care merita o oprire.

Marble beach (Plaja de marmura)

Cele mai frumoase plaje din Thassos

Nu stiu daca poate ocupa locul fruntas intre cele mai frumoase plaje din Thassos, dar cred ca este cea mai cunoscuta plaja de pe insula si parerile despre ea sunt destul de impartite.

Noi am cerut indicatii la hotel despre cum sa ajungem la ea. Venind dinpre nordul insulei, dupa ce se trece de Limenas (Thassos, capitala insulei) se face in stanga un drum spre Makryamos. Drumul ajunge in dreptul unei bariere si la bariera se urca in dreapta, pe drumul neasfaltat care se opreste pe un platou unde am si lasat masina.

Pe noi ne-a speriat descrierea grecoaicei de la hotel, ca este un drum de tara foarte greu de parcurs de masinile mici. Intr-adevar, nu este asfaltat, dar cu atentie se parcurge foarte usor, iar in Romania am mers des pe drumuri mai stricate ca acesta.

Plaja s-a format intr-o cariera de marmura si de aceea in loc de nisip are pietricele mici, albe. Valurile au o culoare superba cand se intalnesc cu pietrele albe, dar mie nu mi-au placut intrarea abrupta in mare, inghesuiala de pe plaja si ranile pe care mi le-am facut pe talpi. Am inteles ca la rasarit este un peisaj de vis aici, dar nu m-as mai intorce decat echipata cu papuci de apa.

Golden beach Thassos

Plaje cu nisip Thassos

Continuand drumul spre sud, inainte de Panagia se face la stanga din drumul principal, spre Golden beach. Plaja asta este exact pe gustul meu: nisip fin, alb, intrare lina in apa, dar fara sa mergi de ti se acreste pentru a inota.

Drept urmare, am vizitat-o de doua ori pe perioada cat am stat pe insula si cred ca ea este numarul 1 in lista cu cele mai bune plaje din Thassos.

Plaja cu nisip in Thassos: Paradise beach

Plaja Paradis Thassos

Chiar din soseaua principala se face in stanga un drum(semnalizat cu un indicator pe care este scris „Paradise beach”) ce coboara la plaja. Sunt multe masini lasate chiar in parcarea de la sosea si din greseala si noi am lasat-o aici crezand ca nu exista o alta parcare.

Partea buna este ca langa plaja au mai amenajat o parcare. Partea proasta este ca cei care si-au lasat masinile la sosea mai au de coborat o panta neasfaltata, plina de praf si serpentine, de vreun kilometru pana la plaja, pe care urca sau coboara alte masini fara mila de turistii de pe margine. 

Plaja Paradis, la fel ca Golden beach, are un nisip ca faina, dar mai galben. Intrarea in apa seamana cu cea de la Mamaia: se merge mult pana apa se adanceste si de aceea este foarte calda. In dreapta plajei, pe pietre, sunt si nudisti. Pentru familiile cu copii cred ca aceasta este prima in topul cu cele mai bune plaje din Thassos.

Plaja Aliki Thassos

Plaja statiunii Aliki a fost cea mai mare dezamagire pentru mine. Din sosea se coboara pe niste trepte la ea. Citisem ca are un nisip alb si fin si cand am ajuns acolo,  am vazut din sosea ca era plina de pietricele si foarte aglomerata. Asa ca nici nu ne-am mai obosit sa coboram pana la ea.

Tripiti beach (Plaja Tripiti) Thassos

De vazut in Thassos

Tripiti beach este o alta plaja cu nisip fin si auriu situata in sud-vestul insulei, dupa statiunea Limenaria, daca se vine din sud. Din soseaua principala un indicator ne indruma la stanga spre plaja Tripiti.

Din pacate am ajuns la pranz aici, asa ca nu am intrat in apa. In dreapta plajei s-a format un fel de piscina naturala, ce comunica totusi cu marea printr-o spartura in munte. Dar cele mai cunoscute plaje din Thassos nu reprezinta singurul motiv pentru a vizita insula, pentru ca aceasta mai are alte atractii de vazut.

Satul traditional Panagia Thassos

Atractii turistice Thassos Panagia

Panagia este un sat traditional in nord-vest, situat chiar pe soseaua care inconjoara insula. Ne-am oprit de vreo doua ori in el. Mi-au placut foarte mult stradutele inguste, pe care nu incapea nici macar o masina, si casele foarte vechi, cu usile larg deschise, astfel incat am putut admira si interiorul lor(nu o fi fost frumos, dar a fost interesant). 

Am mancat la o terasa tipic greceasca, in centru: bunica grecoaica statea la intrare si intampina turistii, tatal lua comanda, doi copii serveau la masa si probabil mama gatea. Bunicul statea de vorba cu alti greci la o masa. O plimbare prin Panagia ia maxim o ora.

De vizitat in Thassos: Satul Theologos Thassos

Un alt sat traditional aflat chiar in centrul insulei este Theologos. A doua sosea importanta leaga statiunea Potos de acest satuc(distanta intre Potos si Theolos este de 10 km).

Satele noastre de munte sunt imense pe langa acesta care are 2 strazi cu sens unic: una care duce in capul satului si a doua care se intoarce de acolo. La capatul strazii se afla cimitirul si un munte cu aspect destul de ciudat.

Ne-am oprit doar sa-i facem cateva poze. Nu am vazut niciun om cat ne-am plimbat pe acolo si din cauza asta locul parea parasit. Mi-au placut casele mici, vechi si inghesuite una intr-alta, dar parca era totusi prea pustiu pe acolo!

Manastirea Arhanghelului Mihail Thassos

Obiective turistice Thassos Manastire

In sudul insulei, inaltata pe munte, dar la granita cu marea este pozitionata aceasta manastire. Peisajul se vede superb de aici, deci merita o oprire macar pentru asta!

Nu se cunoaste cu exactitate data intemeierii manastirii, dar exista o referinta despre aceasta intr-o lucrare oficiala din 1287. In 1835, au avut loc unele reparatii, asa cum este mentionat pe o inscriptie de pe latura de vest a templului.

Piscina naturala Giola Thassos

Piscina Giola Thassos

Probabil una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Thassos este piscina naturala Giola. M-as fi dus degeaba in Thassos daca nu as fi ajuns si aici!

Intr-adevar drumul pana acolo este destul de greu, dar peisajul merita din plin! Giola este o piscina naturala alimentata de valurile ce se lovesc de stanci, dar care nu comunica cu marea. De aceea temperatura apei de aici este de aproximativ 27 de grade. Piscina este destul de adanca, iar pe fund sunt arici de mare

Cum se ajunge la Giola in Thassos?

Piscina se afla intre statiunea Potos si Manastirea Arhanghelul Mihail. La cativa km de Potos, dupa hotel Aeria, se face la dreapta pe un drum de tara, cu pamant rosu, printr-o livada de maslini. Drumul coteste dupa cativa zeci de metri la stanga si se merge pe el pana cand pare impracticabil.

Noi am lasat masina unde am vazut ca mai erau parcate si altele, dar unii mai curajosi au coborat mai mult, chiar daca se strica rau drumul. De aici incepe mersul pe jos. Partea buna este ca pe pietre este scris „Giola” si sunt desenate sageti pe tot parcursul traseului.

Pentru a ajunge la piscina se coboara, urmand sagetile, pe niste stanci imense printre maracini. Noi citisem inainte ca trebuie sa avem apa la noi si am apreciat sfatul, pentru ca dupa 20 de minute de mers prin soare, pe stanci, chiar am avut nevoie.

Dupa ce am ajuns, am stat cam o ora la piscina, facand poze. Nu am intrat in ea pentru ca fie te aruncai, fie coborai pe niste stanci pana acolo si iesirea din piscina parea mai complicata decat intrarea! Mai era si o pata mare de sange pe o stanca, chiar langa, semn ca mai fusesera neexperimentati sau neatenti pe acolo!

Excursie in orasul Kavala

Cetatea Kavala

Am descoperit orasul Kavala intr-o excursie de o zi din Thassos. Am terminat toate obiectivele de pe insula Thassos cu vreo 2 zile inainte sa se termine vacanta, asa ca am inceput sa exploram si imprejurimile. Nu putea sa stam si noi linistiti la plaja ca tot omul cand vine la mare! Daca pierdeam vreo comoara ascunsa dupa care am fi plans apoi in tara ca nu am vazut-o cu ochii nostri?

Orasul Kavala a fost insa o surpriza placuta.
Am luat feribotul din Prinos si, dupa o calatorie de vreo ora in care ne-am intalnit cu delfinii si am hranit pescarusii, am ajuns in oras, pe o caldura insuportabila. Prima oprire a fost la o terasa in port, neobisnuit de plina pentru o ora cand in Romania lumea era la munca.

Centrul orasului Kavala

Orasul este destul de mare asa ca si centrul este compus dintr-un parc si 2 strazi cu magazine. Pe un deal in dreapta orasului se vede vechea cetate. Din centru se poate lua un trenulet care pleaca din ora in ora spre cetate, gratuit. Acesta are mai multe statii pe parcurs dar trebuie coborat la ultima. Noi am coborat la penultima, asa ca am mai avut de urcat pe jos.

Cetatea Kavala

Pana la ea drumul se parcuge pe niste stradute foarte inguste, in panta. Casele sunt si aici inghesuite una intr-alta, dar foarte ingrijite. In cetate este amenajata o scena de concert.

Ne-am plimbat pe zidurile cetatii si am urcat in turnul de aparare de unde am avut o priveliste superba asupra orasului si asupra marii.
Ne-am intors pe jos pana in port pentru a ne putea bucura de plimbarea pe strazile specifice zonei.

Oricum, m-am bucur din plin de privelistea acestei minuni a naturii! Plajele superbe si alte obiective turistice in Thassos fac insula perfecta pentru o vacanta aici.


Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.

Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!

Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.

Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.

Lasă un comentariu