fbpx

10 obiective turistice vazute in Oradea si alte 10 de vazut

Am gresit fata de Oradea si nu pot sa incep altfel decat prin a-mi cere scuze. Daca m-ar fi intrebat cineva despre un oras cu palate si cladiri interesante, sigur nu m-as fi gandit la ea. I-as fi recomandat oricare altul, dar cel de pe Crisul Repede garantat nu ar fi aparut in conversatie. Si abia mai tarziu mi-am dat seama ca ar fi trebuit sa incep cu Oradea!
Intr-o dupa-amiaza de august am ajuns intamplator in acest oras, in tranzit spre Europa larga. Numele lui nu-mi spunea nimic – nu auzisem de niciun obiectiv interesant de vazut in Oradea si daca nu m-ar fi chinuit gandul ca nu pot sa trec printr-un loc fara sa-i dau macar sansa sa-mi arate ce are, probabil nici nu m-as fi obosit sa ies pana a doua zi. Constiinta mea de calator m-a scos insa din casa si astfel am ajuns sa ma plimb pe strazile Oradei.
Imi placeau cladirile pe care le vedeam si detaliile lor. Balcoanele si ferestrele lor aveau un stil deosebit, cu multe ornamente colorate si imi aminteau de Gaudi si de Barcelona lui. . Nu ma saturam sa le pozez, dar din pacate, nefacandu-mi temele de acasa, habar n-aveam ce pozez. Abia la intoarcerea din concediu am reusit sa identific cele 10 atractii pe care le-am vazut.

Obiective turistice in Oradea:

1. Calea Republicii, un bulevard pietonal din centrul orasului

2. Palatul SternPalatul Stern Oradea
3. Casele Adorjan I si II si ferestrele lor gaudiene Casa Ardojan Oradea
4. Statuia HolnaposokStatuia Holnaposok Oradea
5. Teatrul de stat “Regina Maria” din OradeaTeatru Oradea
6. Palatul Sztarill, azi hotel AstoriaHotel Astoria Oradea
7. Primaria din OradeaPrimaria Oradea
8. Biserica cu luna
9. Sinagoga neologica Zion, de pe malul Crisului Repede
10. Palatul Vulturul Negru Obiective turistice in Oradea

Cautand insa printre poze, Google mi-a scos la iveala si ce am pierdut in Oradea, nu numai ce am vazut. Regretul ca am fost atat de aproape de toate si totusi le-am ratat ramane acolo, dar stiu ca merit asta si lectia mi-am invatat-o. Am facut totusi o lista si cu obiectivele turistice pe care le mai am de vazut in Oradea si cand ma voi intoarce, voi trece si pe la:
 • Complexul baroc, cu cele trei monumente din care este compus
 • Piata Unirii pe care as vrea sa o gasesc complet refacuta 
 • Pasajul Vulturul Negru aflat land Palatul cu acelasi nume
 • Cetatea din Oradea care sper sa fie gata pana atunci
 • Bazilica Romano-Catolica, cel mai mare edificiu in stil baroc din Romania
 • Biserca Sf. Ladislau
 • Palatul Moskovits
 • Casa Poynar
 • Palatul Koloszvary
 • Palatul episcopal greco-catolic 
Si probabil nu ma voi opri doar la cele 10!
Inca nu reusesc sa-mi explic de ce Oradea nu este mai mult promovata ca atractie turistica. Are cladiri deosebite, palate superbe, un aer vestic si este in plina reabilitare a centrului. Stiu ca asteapta sa primeasca titlul de capitala europeana culturala pentru 2021 si ii tin pumnii sa reuseasca, pentru ca merita din plin!

2 comentarii la „10 obiective turistice vazute in Oradea si alte 10 de vazut”

 1. Frumos oras, dar prea putin renovat, o piata , si 3 strazi care incadreaza Pasajul Vulturului.
  in rest ce sa zic, strazile cu multe denivelari, canalele sunt fie prea sub nivelul strazii, fie prea ridicate, cladirile in centrul vechi, sunt cu fatadele degradate, Mall-uri nu am sa laud, caci ce am vazut nu am cum sa-l incadrez la mall.
  gradina zoologica aranjata, dar animalele sunt slabe, si fara viata in ele.
  imi pare rau ca am plecat din Brasov sa vad vestul-occidentul, sau cred ca mai bine ca am vazut, ca sa-mi dau seama ca Brasovul este vestul, caci este cu mult peste Oradea, sau Arad, sau Alba , Deva, Sibiu.

  Răspunde

Lasă un comentariu